De trycker elektronik direkt på kartongen

2005-11-28 14:47  
Elektronisk mjölk från Norrköping

I dagarna skickar professor Magnus Berggren och hans kolleger på forskningsinstitutet Acreo i Norrköping de första exemplaren av elektronikprodukter tryckta direkt på papper till industrin för test. I sommar ska den första kommersiella produkten lämna labbet.

Magnus Berggren demonstrerar ett teckenfönster på papper. Se även grafik längst ner på sidan.
Sveriges nästa elektronikindustri ska byggas från botten och upp. I en källare på klassisk industrimark invid Motala ström i Norrköping står en tryckpress redo att spotta ut elektronik direkt på papper.

Om några månader installeras ytterligare en tryckerianläggning i vad forskarna hoppas ska bli starten på en svensk industri, med elektronik som trycks med ledande, organiska tryckfärger på papper.

- Vi levererar ett nytt koncept för elektronikproduktion. Det här är lågkostnadselektronik som produceras i stor volym, och det är något många i Sverige gett upp om att vi ska klara av, säger Magnus Berggren.

Han är professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet och centralfigur i arbetet med att ta den organiska elektroniken från forskning till kommersiella produkter.

- Det är för stora investeringar för att göra traditionell elektronik på chip. Titta i stället på vad vi är duktiga på att tillverka i Sverige - förpackningar, papper, tryckteknik och etiketter. Den processindustrin är vi skitduktiga på, säger Magnus Berggren.

Göran Gustafsson
I dag är det tidigare industriområdet plats för Linköpings universitet i Norrköping och statliga forskningsinstitutet Acreo.

Tillsammans med företag från svensk pappers- och förpackningsindustri har de sedan 1998 drivit utvecklingen av organisk elektronik som kan tryckas direkt på papper.

Tekniken bygger på forskning som professor Ingemar Lundström och Olle Inganäs drog igång för över 20 år sedan, och som Magnus Berggrens forskargrupp nu driver vidare.

Billigare än kisel - om det funkar
Målet är att trycka avancerad organisk elektronik direkt på ett papper i en i stort sett vanlig tryckpress. Det blir betydligt billigare än att tillverka elektronik på kisel.

Fortfarande är dock både den organiska elektroniken och konsten att trycka den på papper outvecklad, jämfört med kiselelektroniken.

I Norrköping trycker forskarna teckenfönster och enkla transistorer på pappret. Processorer liknande den som sitter i en persondator är långt borta. Papperselektroniken arbetar i kilohertzhastigheter, inte gigahertzfart.

I stället för att som konkurrenterna, Philips och Cambridge Display Technology, direkt ge sig på avancerad elektronik som färgskärmar på papperslika material, har forskarna i Norrköping valt en annan väg.

- Vi har hela tiden utgått i från vad som är möjligt att trycka på papper och skapat våra komponenter utifrån det, säger Magnus Berggren.

Det betyder enkla, men billiga komponenter för engångsprodukter. Kommersialiseringen av dem sker just nu främst i bolaget Auldbrig Technologies.

Var med och startade Thin Film
Både Magnus Berggren och kollegan Göran Gustafsson på Acreo har tidigare erfarenhet av att driva forskningsprojekt till kommersiella företag.

Tillsammans var de med och drog igång plastminnestillverkaren Thin Film Electronics i mitten av 1990-talet. Det företaget har ett fungerande organiskt datorminne som skulle kommersialiseras tillsammans med halvledarjätten Intel.

Projektet havererade när minnet skulle sättas i produktion. Och Intel drog sig ur affären.

- Den svåra biten är just att få elektroniken kvalificerad för produktion, säger Göran Gustafsson, som var med och ledde det projektet.

Den erfarenheten har han och de andra med sig när den organiska elektroniken ska fästas på papper.

De första produkterna på marknaden blir förmodligen teckenfönster som kan kombineras med traditionell elektronik.

Men i labbet finns redan mer avancerade system där all elektronik, inklusive batteri, trycks direkt på pappersarket.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt