Digitalisering

COBOL fyller 50

Cobol uppfanns vid ett möte i Pentagon den 28:e maj 1959. Trots att det är omodernt, klumpigt och åldrat är det fortfarande ett av världens mest använda programmeringsspråk, med en livskraftig skara programmerare.

Publicerad

Common Business-Oriented Language förkortades av författarna till COBOL. Det utvecklades för att bli ett modernt programmeringsspråk för de senaste maskinerna, mest avsett för administration. De inblandade, till exempel IBM och Burroughs Corporation, trodde knappast att det femtio år senare fortfarande skulle vara ett av världens mest använda språk.

Visserligen pågår fortfarande systemutveckling i Cobol, men användning har här en lite annan betydelse. I vårt dagliga möte med datorer ligger nämligen Cobol någonstans i botten, stilla arbetande år efter år. Trafikljus, mobilnät, bankomater, affärssystem, tågväxlar och mycket annat vilar på uråldrig programvara skriven i just Cobol. Det blev språkets styrka: programmen fungerar. De ersätts gradvis av program i modernare språk, men det tar tid.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här