Björn Borg-effekt för it

2013-05-27 09:25  
Året är 1980 och Björn Borg vinner Wimbledon för femte gången. Foto: Scanpix

Efter framgångshistorier som musiktjänsten Spotify och spelgiganten Mojang kommer fler svenska teknikunder att överraska världen. Branschen talar om en Björn Borg-effekt.

Hur står det till med tillväxten av nya svenska teknikbolag? En fyra på en femgradig skala, och på väg upp, enligt serieentreprenören Hjalmar Winbladh, riskkapitalisten Fredrik Cassel på Creandum och betallösningsföretaget Izettles grundare Jacob de Geer, som deltog i en paneldebatt i förra veckan.

Rikard Steiber var mer återhållsam med sitt betyg. Han har jobbat på Google i USA i fyra år, men är nu digital chef för mediebolaget MTG.

– Nja, jag ger en trea. Svenskar har en ovana att tro att de är bättre än de är.

Men även Steiber tyckte sig se en uppgång.

Flera i panelen talade om en ”Björn Borg”-effekt.

– Succébolag som Spotify har visat att man kan slå igenom globalt fast man kommer från ett litet land som Sverige. Det sporrar andra, sa Jacob de Geer.

Om Spotifygrundaren Daniel Ek är Björn Borg, så är Hjalmar Winbladh Janne Lundqvist, tennisstjärnan på sextiotalet.

Redan 1994 grundade Hjalmar Winbladh mobilbolaget Sendit, som sedan såldes till Microsoft för över 1 miljard kronor. Därefter har han varit med och startat Rebtel, leverantör av mobil ip-telefoni, och presentkortsföretaget Wrapp.

– När jag startade mitt första företag ville inte ungdomar bli entreprenörer. Men det är annorlunda i dag, tack vare Björn Borg-effekten, sa Hjalmar Winbladh.

Utländska investerare börjar få upp ögonen för svenska it-bolag. Inte minst tack vare Spotify och tillväxtraketen Mojang. En styrka i de svenska bolagen är den lojalitet som experterna i företaget visar, menade Hjamar Winbladh, som var i Silicon Valley 16 gånger förra året:

– Där går talangerna snabbt vidare till nästa företag, som erbjuder högre lön.

Jacob de Geer instämde:

– I Sverige drivs inte personer med kunskap och begåvning bara av pengar. De vill vara med och skriva historia.

Och var finns Mats Wilander?

Om Daniel Ek och Markus Persson är svenska it-branschens Björn Borg, var finner man branschens Mats Wilander och Stefan Edberg?

Titta bland it-företagen i Ny Tekniks 33-lista! Där finns Mojang, men även Actiwave, Gavagai, Memoto, Ncomva, Neo Tech, Netrounds, Recorded Future, Teenage Engineering, Ticatail och många fler.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt