Atlas Copco säljer AEG och Milwaukee

2004-05-17 08:21  
Till salu

Atlas Copco är i slutförhandlingar om att sälja två divisioner inom affärsområdet Industriteknik – AEG Electric Tools och Milwaukee Electric Tools. Det handlar om en verksamhet som sysselsätter 3.100 anställda och omsätter 5,7 miljarder kronor.

Milwaukee
- Elektriska verktyg är en stabil och vinstgivande verksamhet, men har en svagare ställning på marknaden än våra övriga verksamheter där vi antingen är nummer eller eller nummer två på marknaden, säger Göran Gezelius, chef för affärsområdet Industriteknik, i ett pressmeddelande.

AEG
Enligt Göran Gezelius skulle det krävas stora resurser - investeringar och företagsköp - att lyfta Atlas Copcos elverktyg från dagens position som fjärde-femte största märke till marknadsetta eller marknadstvåa. Därför väljer man istället att sälja ut.

- Det finns inte så stora synergier mellan elektriska verktyg och
övriga Atlas Copco-verksamheter, varken i försäljningsledet eller produktutvecklingsledet, säger Göran Gezelius. Atlas Copco köpte AEG Electric Tools 1991 och Milwaukee Electric Tools 1995. Den största marknaden för båda är Nordamerika.

Kvar i affärsområdet Industriteknik blir två verktygsdivisioner med en årsomsättning på 4,9 miljarder kronor.

Hela Atlas Copco-koncernen omsätter 45 miljarder kronor och har 26.000 anställda i 14 fjorton länder på fyra kontinenter.

Huvudkontoret ligger i Sverige men 98 procent av omsättningen kommer från andra länder än Sverige.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt