Digitalisering

Tidigare Uber-chef gripen för mörkläggning av hackerattack

Foto: AP Photo/Richard Drew/TT
Foto: AP Photo/Richard Drew/TT

2016 drabbades taxitjänsten Uber av ett stort dataintrång. Nu misstänks bolagets dåvarande säkerhetschef ha försökt försvåra efterföljande brottsutredning.

Publicerad

I oktober för fyra år sedan utsattes den USA-baserade taxitjänsten Uber för ett massivt dataintrång, som involverade personlig information om cirka 57 miljoner kunder och förare. Attacken utfördes av två hackare, som bland annat kom åt känsliga användardata i form av bland annat e-postadresser och telefonnummer genom att olovligen tagit sig in på en AWS-server som Uber använde.

"Betalade hackarna i bitcoin"

Företaget valde dock att hålla tyst om attacken i ett år. Nu har Ubers dåvarande säkerhetschef Joseph Sullivan gripits av amerikanska myndigheter, misstänkt för att ha försökt försvåra brottsutredningen som följde efter attacken, skriver Engadget.

Joseph Sullivan påstås ha betalat angriparna 100 000 dollar, motsvarande drygt 873 000 kronor, i kryptovalutan bitcoin för att förstöra informationen om förare och kunder. Han uppges även ha försökt förmå hackarna att skriva under ett sekretessavtal för att hemlighålla incidenten, rapporterar sajten.

Fängelse för tidigare Uber-anställd

Uber har tidigare fått betala 148 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor i dagens valutakurs, i böter till amerikanska myndigheter efter att hållit tyst om dataintrånget.

Joseph Sullivan är den andre av tidigare toppchefer hos Uber på kort tid att ställas inför rätta. I början av augusti dömdes den före detta Google-ingenjören Anthony Levandowski till fängelse i 18 månader för stöld av affärshemligheter från Waymo, Google-ägarna Alphabets företag för självkörande fordon.

Anthony Levandowski använde sedan de stulna affärshemligheterna för att starta företaget Otto, som såldes till Uber under 2016.