Digitalisering

Vi har testat Android-utmanaren Sailfish OS

Foto: Jolla
Foto: Jolla
Foto: Jolla
Foto: Jolla
Foto: Jolla
Foto: Jolla

Ny Teknik har testat det Linux-baserade operativsystemet Sailfish OS. Kan det konkurrera med Android och IOS?

Publicerad

I dag finns egentligen bara två operativsystem att välja på för mobilen. Du köper en Iphone med IOS eller en Android-telefon från en tillverkare som Samsung eller kanske Huawei. Det är två operativsystem som dessutom ärligt talat har blivit rätt lika varandra med åren.

Finska Jolla har i sju långa år kämpat med sin egen utmanare till de båda monoliterna. Sailfish OS heter det och sticker helt klart ut i sammanhanget.

I dagsläget går det inte att köpa några telefoner med Sailfish förinstallerat i Sverige. Om du vill använda operativsystemet får du köpa en Android-telefon och sedan installera Sailfish själv. I dagsläget finns det bara officiellt stöd för att köra operativsystemet på ett fåtal telefoner från Sony.

Den stora skillnaden mot de dominerande konkurrenterna är att du i mycket större utsträckning navigerar operativsystemet genom att svepa med fingrarna. Grundtanken är att alla menyer ska vara lättillgängliga även om du bara håller telefonen i en hand.

På det stora hela funkar det bra. Du sveper till exempel mot höger för att bläddra vidare i en meny och vänster för att backa. Det finns också en kul liten funktion som Jolla kallar för ”pulley” (som i ”dragning”). När du drar nedåt på skärmen öppnas en meny i toppkant där du kan välja olika alternativ beroende på hur hårt du drar. En funktion jag skulle kunna vänja mig vid.

I övrigt påminner svepningarna ganska mycket om vad Apple introducerade på Iphone X, och som Google kommer att introducera i Android P senare i år. Under min intervju med Jollas vd Sami Pienimäki konstaterar han nöjt att det verkar som att de båda huvudkonkurrenterna inspirerats av Sailfish.

Några svagheter med Sailfish OS

Hemskärmen är intressant, och klart annorlunda. De öppnar apparna lägger sig i ett rutnät där det ryms korta notiser som de senaste sms:en eller larmsignaler. En irriterande brist är att det inte finns något snabbt sätt att växla mellan öppna appar, jag måste först göra en lång svepning för att gå tillbaka till hemskärmen och därefter klicka på den app jag vill växla över till.

För att få tillgång till alla installerade appar sveper jag uppåt och får fram en lång lista. Den ser ut ungefär som applikationslistan på Android och du kan gruppera apparna i mappar om du vill.

På tal om appbiblioteket är det så klart en svaghet. Antalet appar som är utvecklade för Sailfish är en droppe i havet jämfört med uppsjön av alternativ till Android och IOS. Men, det ska erkännas, det viktigaste finns och alla appar jag testar fungerar bra.

Dessutom finns det stöd för att köra vissa Android-appar. Utbudet är inte enormt, och flera av de jag testar fungerar så där. Men Facebook, Twitter och andra sociala medier som inte finns utvecklade för Sailfish fungerar fint. Är du ute efter spel och underhållning är det däremot skralt.

Vad värre är. Varken Bank-id eller min egen bankapp fungerar i Sailfish OS. Där ryker också många andra betaltjänster som jag använder regelbundet.

Det ska sägas att jag hittar foruminlägg på nätet från folk som säger sig ha fått Bank-id att fungera. Själv lyckas jag inte. Om det beror på inkompetens eller att appen uppdaterats låter jag vara osagt. Så här mycket kan jag åtminstone konstatera: vill du ha appen på din Sailfish-telefon kommer det att bli krångligt.

Sedan måste jag helt enkelt påpeka att Sailfish inte har inbyggt stöd för emojis. Det blir enorma språkförbistringar i sms-konversationer där jag helt enkelt får långa rader av mycket basala smileygubbar eller kryssymboler.

Positiv kritik till Android-utmanaren

På plussidan finns förstås öppenheten i operativsystemet. Sailfish bygger på Linux och har till skillnad från Android helt öppen källkod. För genomsnittsanvändaren är det kanske inte viktigt, och det är inget som märks i daglig användning. Men för den som vill slippa sitta i klorna på Apple eller Google är det faktiskt en fördel. Ur integritetssynpunkt känns det som ett fullgott skäl att gå över till Sailfish.

Vilket inte är helt enkelt. Min lånetelefon från Jolla är en Sony Xperia X, en av ett fåtal telefoner som har officiellt stöd för Sailfish. Jag får operativsystemet färdiginstallerat, men den som vill köpa en licens (som kostar 50 euro) måste gå igenom en krånglig installationsprocess via kommandoraden. Även om Jolla lovar att de inom kort kommer att släppa ett verktyg som gör det lätt att installera operativsystemet via en Windows-dator.

Sedan bör det tilläggas att Jolla jobbar för fullt på Sailfish 3, en ny version av operativsystemet med flera viktiga förbättringar. Inte minst ökad prestanda och rejält utökat stöd för Android-appar.

Potentialen finns där helt klart och om Sailfish 3 lever upp till förväntningarna tror jag att det blir ett enormt kliv framåt. Det märks också att Jolla-medarbetarna är veteraner på området, vissa har kämpat med operativsystemet sedan Nokia-tiden och det märks i hur smidigt allt flyter.

I dagsläget måste jag ändå säga att jag med gott mod kommer att gå tillbaka till mina Android- och IOS-enheter. Sailfish har en klar charm, men är inte riktigt där ännu. Men visst, jag ser hur en Sailfish-telefon skulle kunna bli en bra andramobil och definitivt en kompetent jobbtelefon.

Sailfish OS

Utvecklare: Det finska företaget Jolla som grundades 2011 av en grupp Nokia-avhoppare.

Historia: Sailfish OS är en fortsättning på Nokia och Intels operativsystem Meego som bland annat användes i kritikerrosade Nokia N9. Meego bygger i sin tur på operativsystemet Maemo som började utvecklas hos Nokia redan 2004.

Pris och tillgänglighet: Sailfish X kostar 50 euro och har officiellt stöd för ett fåtal av Sonys Xperia-telefoner.

Sailfish 3: Släpps i höst och kommer att innebära ett rejält prestandalyft, stöd för fler Android-appar och många nya funktioner.