Digitalisering

Unga hackare gripna för nätattacker

Foto: Alamy
Foto: Alamy

I en samordnad aktion i Europa, USA och Australien greps 34 unga personer för att ha deltagit i överbelastningsattacker.

Publicerad

Bakom aktionen stod EU:s brottsbekämpande organ Europol i samarbete med polismyndigheter i tretton länder världen runt. Mellan den 5 och 9 december greps 34 personer, de flesta unga personer, för att ha betalat för överbelastningsattacker på nätet, så kallat ddos-for-hire.

Förutom de gripna togs även omkring etthundra personer in för förhör.

Sverige deltog i aktionen, fast endast med informationsutbyte.

-Det har inte genomförts några gripanden eller förhör i Sverige, och det pågår inga förundersökningar. Framöver kommer Sverige att delta i brottsförebyggande arbete om det här, men det blir i ganska liten skala, säger Stefan Marcopoulos på polisens nationella mediecenter.

Många av de unga personer som har betalat för ddos-attacker eller på annat sätt deltar förstår inte alltid vilken skada de kan göra, enligt Europol.

”Många it-intresserade blir delaktiga i cyberbrott på en låg nivå från unga år, och är omedvetna om vilka konsekvenser sådan brottslighet kan få”, säger Steven Wilson, chef för Europols nätbrottscenter, i ett pressmeddelande.

Gilla Ny Teknik på Facebook