DEBATT
”Vi tappar vår ställning som digital pionjär – regeringen har kort tid på sig”
DEBATT. En ny digitaliseringsstrategi är under framtagande på Finansdepartementet. Vi önskar se tydliga politiska ambitioner och modiga mål som följs av kraftfulla åtgärder för ett modernt och hållbart Sverige i digital framkant, skriver Tech Sverige.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Den digitala utvecklingen påverkar hela vårt samhälle och har bidragit till produktivitetshöjningar och ett välstånd som ingen vågade drömma om för bara ett kvarts sekel sedan. Den svenska techsektorn har sedan 1980-talet varit Sveriges tillväxtmotor och med nya tekniker som 5g, molntjänster och ai blir möjligheterna och betydelsen av tekniken ännu större framöver.
Sveriges välstånd, globala konkurrenskraft, nivå på samhällsservice och gröna omställning är beroende av att vi är ledande på att utveckla tekniska lösningar och på ett säkert sätt nyttjar digitaliseringens möjligheter inom alla sektorer. Sveriges traditionellt starka position inom tech lyftes nyligen i New York Times som ett föredöme.
Samtidigt som digitaliseringen och techbranschen har en stark position i Sverige så finns det andra länder som inför genomgripande reformer för att bättre kunna dra nytta av digitaliseringens potential – och där tech växer snabbare. Allt fler jämförelser pekar på att Sverige succesivt håller på att tappa sin ställning som digital pionjär.
Vi var sena ur startblocken gällande 5g och hamnar först på plats 17 i Global AI Index. Vi har halkat ned från pallplatsen i EU:s digitaliseringsrankning och avseende offentliga tjänster är vi nummer nio i EU och först på plats 27 i OECD:s Digital Government Index. Vi behöver snabbt vända denna utveckling, inte enskilt för att komma högt upp i olika index utan för att vi har så mycket att vinna på att ligga i framkant
Snart har halva mandatperioden gått och omvärlden står inte still. Den här regeringen har nu kort tid på sig att göra ett verkligt avtryck för en digitalisering som stärker Sveriges konkurrenskraft och välfärd.
Arbetet med en ny digitaliseringsstrategi är en viktig möjlighet att visa politisk riktning och kraftsamla för att vända utvecklingen och återta positionen som digitalt ledande. Avgörande för att strategin ska bli framgångsrik och göra skillnad är att den har ambitiösa och tydliga mål som följs upp med färdiga och verkningsfulla åtgärder som kan sjösättas direkt.
Kort sagt, strategin får inte bli en papperstiger.
Utifrån de områden som regeringen lyft upp i arbetet med digitaliseringsstrategin har Tech Sverige sammanställt förslag på mål och åtgärder som vi bedömer kan ha en stor positiv effekt på Sveriges digitala utveckling fram till 2030. I den kommande strategin vill vi se mål som att:
- Sverige ska vara en digital pionjär och vår digitala utveckling ska ligga i global framkant. Anta mål kopplat till nivå på investeringar, antal nya startupbolag och användning av ny teknik. Se över statens styrning av digitaliseringsfrågor för att öka takten och utvärdera om det är dags att skapa en sammanhållande myndighet för digitaliseringsfrågor.
- Öka antalet tech- och cyberspecialister med 100 000 till år 2030 genom att öronmärka medel för korta och flexibla utbildningar och sätt som mål att alla elever ska ha tillgång till grundläggande digitala färdigheter. Uppdatera lärarutbildningen och erbjud löpande kompetensutveckling till lärare och rektorer.
- Alla företag och hushåll ska ha en faktisk uppkoppling som ger full tillgång till ett modernt digitalt samhälles alla möjligheter. Bana väg för ai genom att stimulera användning av och investeringar i digital infrastruktur som 5g och skapa förutsättningar för världsledande hållbara datacenter i Sverige.
- Företag i Sverige ska inom fem år uppleva att regelverken kopplade till digitalisering har blivit väsentligt mindre komplexa och att de inte hämmar utvecklingen. Främja ai-användningen genom ett skatteavdrag för användning av ai riktat mot små och medelstora företag.
- Sverige ska senast 2030 ha klättrat till topp tre på EU:s digitala rankning avseende offentliga tjänster. Ge alla myndigheter i uppdrag att se över vilka möjligheter ai kan skapa samt vilka hinder som finns för införande.
En ny digitaliseringsstrategi med en tydlig politisk vilja, modiga mål och kraftfulla åtgärder behöver snabbt komma på plats för ett modernt och hållbart Sverige i digital framkant. Techbranschen står redo för att bidra!
Robert Liljeström, näringspolitisk expert, Tech Sverige
Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef, Tech Sverige
läs mer