Opinion

”Satsningar på teknik kan förhindra lastbilskapningar”

Lastbilen som användes vid dådet på Drottninggatan. Foto: Pontus Orre / Aftonbladet / IBL
Josef Bigun.

DEBATT. Intelligenta kameror, mönsterigenkänning och nödlarm kan förebygga kapningar. Men kunskapen om hur tekniken kan skydda oss måste utökas, skriver debattören.

Efter terrordådet i Stockholm kände jag mig som forskare manad att berätta om tekniker som är relevanta för att hindra liknande lastbilsattacker. Jag håller med om den analys som Sveriges Åkeriföretag har gjort där de fastställer att nya identifieringslösningar för fordon måste utvecklas och implementeras.

Vårt samhälle har under det senaste decenniet utvecklat metoder för att minska de risker som finns med alla slags fordon. Vi har kontinuerligt utvecklat tekniker för att förhindra, eller i alla fall minimera, konsekvenserna vid trafikolyckor. Detta görs genom bland annat förbättrade bromssystem, automatisk kollisionsdetektering, förbättrade säkerhetsbälten och bättre motorer. Den infrastruktur som fordon, cyklister och fotgängare alla delar har också utvecklats genom bättre vägar och underhåll. Men det finns mer att göra. Som forskare vill jag i denna debattartikel fördjupa mig mer i hur fordon kan utvecklas – inte minst lastbilar – genom ny teknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här