Opinion

”Låt Sverige behålla undantaget för biodrivmedel”

Foto: Imago sportfotodienst

ÖPPET BREV. Vi vädjar till EU-kommissionen: Låt ambitionerna i klimatfrågan styra när ni tar beslut om Sveriges klimatskatter på biodrivmedel - inte stelbenta statsstödsregler. Det skriver bland andra Fredrick Federley (C), Petter Holland Preem, Bengt Olof Johansson Lantmännen Agroetanol och Mattias Goldmann Fores.

Under det pågående klimatmötet, COP21, i Paris försöker världens länder enas om ett klimatavtal för att tillsammans begränsa den globala uppvärmningen och nå tvågradersmålet. För att minska utsläppen av växthusgaser och vinna kampen mot klockan krävs en global överenskommelse, men själva arbetet för att nå de mål som sätts på klimattoppmötet sker framför allt på nationell nivå.

För Sveriges del innebär det till stor del att sänka utsläppen från transporter. Närmare 90 procent av transportsektorn är fossilberoende och står i dag för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Det är inte svårt att räkna ut att det är här vi måste lägga fokus. Ska vi dra vårt strå till stacken måste Sverige ställa om till en hållbar fordonsflotta.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här