INNOVATION

IVA om bristen på FoU-kompetens: ”Det är nästan en ödesfråga”

Till vänster Tuula Teeri, vd IVA. GKN Aerospace har ökat antalet FoU-anställda med 15 procent det senaste året.

Är du ingenjör inom elektrifiering, digitalisering eller AI? Grattis, då har du en kompetens som svenska teknikföretag skriker efter. Rekrytering är fortfarande FoU-chefernas mest kritiska utmaning, enlig Ingenjörsvetenskapsakademiens stora barometer.

Publicerad Uppdaterad

Klassiska ingenjörsinriktningar i all ära. Men om vi ska klara den gröna omställningen, elektrifieringen, digitaliseringen och cybersäkerheten behövs även massor av ingenjörer med nya typer av kompetenser. Det är en av slutsatserna när Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, för femte året i rad presenterar sin FoU-barometer.

I undersökningen har FoU-chefer på 76 tekniktunga företag gett sin syn på det svenska klimatet för att bedriva forskning och utveckling, FoU. Bland deltagarna finns storföretag som Ericsson, Saab, de båda Volvobolagen, Scania och Astra Zeneca såväl som techföretaget Spotify och 50 mindre bolag med färre än 250 anställda. Den gemensamma faktorn är att de alla är FoU-tunga, och tillsammans har de cirka 58 000 anställda som arbetar inom forskning och utveckling i Sverige.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här