De 3d-printar betonghus för fattiga i El Salvador

2018-03-19 14:59  

Ett nytt hem på mindre än ett dygn. I El Salvador ska man i ett nytt projekt ”skriva ut” hus till fattiga. ”Vi planerar inte bara ett 3d-printat hem, utan ett 3d-printat kvarter, säger Jason Ballard”, vd företaget Icon.

Från maskindelar och världens hårdaste stål till konstgjorda hjärtan – 3d-skrivare har på kort tid blivit ett otroligt användbart verktyg. Och snart kommer vi även få se hela hus skrivas ut.

Amerikanska nystartsföretaget Icon har utvecklat en mobil printer som de kan skriva ut envåningshus med. Enligt företaget ska printern, kallad Vulcan, generera ”nära noll” restprodukter och den ska klara av att arbeta under tuffa förhållanden med begränsad tillgång till vatten, el och arbetskraft.

– Konventionella byggmetoder har många inbakade nackdelar och problem som vi tagit för givna under så lång tid att vi har glömt bort hur vi ska komma på alternativ. Med 3d-printing har du inte enbart ett hus med bra energiprestanda, du får även snabbhet, en bredare designpalett, en ny nivå av motståndskraft och möjligheten att ta en gigantiskt steg i pristillgänglighet. Det här är inte tio procent bättre, det är tio gånger bättre, säger Jason Ballard, i ett pressmeddelande.

Kolla in film om husbygget här:

Materialet som används är en typ av betong uppblandad med ”andra material”. Massan är tillräckligt flytande för att kunna pumpas ut, men inte så lös att den rinner iväg. Konstruktionen uppfyller de internationella kraven för husbyggen (International Building Code) Skrivaren kan dock enbart göra stommen, fönster, tak, eldragning med mera är inget den mäktar med än så länge.

Icon kommer tillsammans med välgörenhetsorganisationen New Story börja skriva ut hus i El Salvador, och under de kommande 18 månaderna är förhoppningarna att man ska kunna producera hela stadsdelar för behövande. Husen får en storlek på 55-75 kvadratmeter, tar mindre än ett dygn att skriva ut och kostar mindre än 4 000 dollar.

Det här är inte första 3d-skrivaren för hus. Ryska Apis Cor (se filmen här nedanför) och Contour Crafting har även de kommit långt. Dock blir projektet i El Salvador det första storskaliga i världen.

Felix Björklund

Mer om: 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer