Betongen kommer på rulle

2017-04-11 09:12  

Tyget anländer till byggarbetsplatsen ihoprullat. När det sprejas med vatten stelnar ytan till ett hårt betonglager.

Materialet har utvecklats av det brittiska företaget Concrete Canvas och har sålts till över 80 länder. Från början var tanken att produkten skulle användas för tillfälliga skyddsbostäder. Genom att skapa upplåsbara moduler kan materialet blåsas upp till kupoler och sedan sprejas med vatten för att härda.

Men även från andra håll visades intresse för produkten. Nu är infrastruktursektorn och gruvindustrin två av företagets främsta marknader. Materialet används till exempel för dikestätning och släntförstärkning.

Concrete Canvas beskriver materialet som ”en betongimpregnerad textil”. Innanför finns en torr betongblandning och längst in en PVC-yta som ska se till att vatten inte släpps in. Materialet finns i tre olika tjocklekar, 5, 8 eller 13 millimeter.

Enligt företaget är Concrete Canvas snabbare, enklare och billigare att sätta upp och minskar miljöpåverkan med upp till 95 procent jämfört med traditionell betong.

– Med Concrete Canvas kan du lägga en betongyta tio gånger fortare än med någon annan metod, säger en av företagsägarna, Peter Brewin, i den här filmen.

I Sverige har produkten bland annat använts för att klä ett dike vid Ragnsells avfallsanläggning i Bro, för att restaurera en damm i Bohuslän och som ogrässkydd vid bangården i Hallsberg.

Concrete Canvas nominerades till Nordbyggs Guldmedalj 2017, men segern gick till fuktmätaren HM Box.

Läs mer:

Läs mer: Fuktmätare belönas med guldmedalj

Linda Nohrstedt

Mer om: Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer