Hållbar industri
Vimeks rekordorder kräver nya lösningar i monteringen
Den norrländska skogsmaskintillverkaren Vimek har landat sin största order någonsin: 126 maskiner på ett bräde till Vitryssland. Det innebär att produktionstakten behöver fördubblas.
I en upphandling med sju andra tillverkare tog Vimek hem beställningen på 126 skogsmaskiner, 74 skördare och 52 skotare, till det statliga vitryska skogsbolaget State Forest Enterprises. Ordern är värd 160 miljoner kronor, exklusive eftermarknad, service, reservdelar med mera. Det är därmed den enskilt största affären i företagets historia.
Tillverkningen läggs ovanpå Vimeks ordinarie produktion av 70 till 90 maskiner per år. Det gör att fabrikens produktionstakt i stort sett fördubblats. För att klara detta har man nyanställt åtta montörer – en nästan trettioprocentig personalökning – och stuvat om rejält i flödet.
– Tidigare var vi, som de flesta mindre industriföretag, ganska beroende av ett litet antal nyckelmontörer som kunde hela linan från början till slut. När man då ökar så dramatiskt som vi har gjort kan man inte bara kasta in fler montörer och säga till dem att bygga en skogsmaskin från A till Ö, säger Vimeks vd Fredrik Lundberg.
Läs mer:
Den tidigare ganska ”mixade” produktionen av skotare och skördare har nu delats upp i tre produktionslinor: två för skotare, och en för skördare. Den enskilda maskinens framdel respektive bakvagn monteras för sig, varefter de ”dockas ihop” i slutmonteringen. Och monteringen har ”slagits isär” i fler moment, som Fredrik Lundberg uttrycker det.
– Vi har ökat antalet förmontageoperationer. Den enskilde montören kanske bygger maskinen från A till F, varefter en annan tar över från G till K, och så vidare. De nya får börja i förmonteringen och växa med uppgiften. Spetskompetensen har vi flyttat till slutmontering och kvalitetskontroll, säger Fredrik Lundberg.
Man har också sett till att strukturera upp arbetsstationerna, och tillgängligheten på verktyg och komponenter.
– Vi får ju betalt för den maskin vi levererar, inte för den tid vi lägger ner på att gå omkring och hämta grejer, säger Fredrik Lundberg.
Läs mer:
Utöver den ordinarie produktionen skickas varje månad sex maskiner till Vitryssland: en skördare och en skotare går iväg parvis tre fredagar i månaden. Fredrik Lundberg betonar att det blivit betydligt viktigare med taktad produktion, men att robotisera har inte varit aktuellt.
– Vi har fortfarande för små serier, för att robotinvesteringar ska löna sig. Men tack vare ett smartare upplägg, och att alla maskinerna till Vitryssland har exakt samma specifikation, har vi kunnat fintrimma produktionen och få ner genomloppstiden till cirka en vecka, säger Fredrik Lundberg.
Vissa moment i produktionen har också fått överlåtas åt Vimeks ägarbolag Cranab.
– Det skulle helt enkelt bli för trångt i fabriken annars, så vi har varit tvungna att flytta ut ett visst antal monteringstimmar per vecka, säger Fredrik Lundberg.
Detta förenklas dock av att Cranabs lokaler bokstavligen ligger tvärs över gatan från Vimeks fabrik i Vindeln, mitt i det så kallade Skogstekniska klustret, där flera bolag ingår.
Det enda som egentligen bekymrar Fredrik Lundberg är tillgången på komponenter. Industrin går för högtryck och många aktörer konkurrerar om materialet.
– Det är en evig kamp. Man måste ha en väl fungerande inköpsfunktion, och en bra relation med samarbetspartner och underleverantörer.
Den västerbottniska skogsmaskintillverkaren Vimek har landat sin största order någonsin: 126 maskiner på ett bräde till Vitryssland. Det innebär att produktionstakten behöver fördubblas.
Sysselsätter i dag omkring 30 personer
Vimek tillverkar skogsmaskiner i det lätta till medeltunga segmentet. Omkring 70 procent av produktionen går på export till EU, Japan, samt Nord- och Sydamerika.
Företaget ingår i Cranab Group, tillsammans med Cranab, Slagkraft och Bracke Forest. Samtliga koncernföretag är medlemmar i det västerbottniska Skogstekniska klustret, där även företag som Indexator, Hultdins, Log Max och Komatsu ingår.
Bolaget grundades 1934 som Vindelns Mekaniska, och fusionerades 1994 med Idéservice AB till dagens Vimek.
I dag sysselsätter man omkring 30 personer och omsätter drygt 82 miljoner kronor (2017).