Växande intresse för rörpost inom industrin

2014-05-28 12:10  

Sjukhus och butiker är de flitigaste användarna av rörpost. Men även inom industrin finns ett växande intresse.

Rörpost används framför allt hos företag som ofta skickar olika typer av fysiska materialprover för labbanalys.

– Det är fler och fler som får upp ögonen för tekniken, säger David Gustafsson, projektledare på Hanter Ingenjörsteknik, ett företag i Gånghester utanför Borås som säljer materialhanteringslösningar, där­ibland rörpostsystem.

Bland företagets kunder finns såväl pastatillverkaren Barilla, som använder det bland annat för mjölprover, som plastföretaget Borealis.

– Även inom pappersindustrin är det vanligt med rörpost, säger David Gustafsson.

Det rör sig då ofta om enklare lösningar, till exempel ett punkt-till-punkt-system eller ett system med flera stationer där alla når alla.

De mest avancerade rörpostsystemen finns på sjukhusen. De nyare anläggningarna, som det som byggs på Danderyds sjukhus, är avancerade logistiklösningar där varje patron som skickas i rören har en transponder. Systemet vet då var varje patron befinner sig i varje ögonblick, vart den ska, vem som skickat den, vilken prioritet den har och vem som tar emot patronen.

Rörpost används också ofta inom handeln för att skicka kontanter till och från kassorna för att minska rånrisken.

Ett annat exempel är Regeringskansliet som använder ett stort internt rörpostsystem för att till exempel skicka dokument som kräver signatur.

Rörpost – en fascinerande teknik med lång historia

Den första rörpostlinjen öppnades i London 1853.

Tekniken spreds till städer som Paris, Wien och New York, främst för att skicka post.

Längst var nätet i Paris med 467 kilometer rör. Systemet var i bruk i mer än 100 år fram till 1984. I Truffautfilmen Stulna kyssar från 1968, kan man följa ett brev som skickas via ”Poste pneumatique”.

I Prag användes rörposten fram till 2002 då det förstördes av översvämningar.

Marie Alpman

Mer om: Logistik Rörpost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt