Hållbar industri
Tyskland drar ifrån Sverige i robotligan
Produktiviteten inom industrin ökar. Men den totala sysselsättningen minskar inte. Det är effekten av robotiseringen i industrin.
Nationalekonomerna Georg Graetz och Guy Michaels har undersökt industrirobotarnas effekt på jobb, löner och produktivitet i 14 branscher och 17 länder. Under den undersökta perioden, 1993-2007, har användningen av robotar inom industrin ökat med 150 procent.
– Den främsta förklaringen till ökningen är att robotarna blivit så mycket billigare. På 20-30 år har priserna minskat med 80 procent, säger Georg Graetz när han presenterar studien vid ett SNS-seminarium.
Forskarna konstaterar att robotarna har en klart positiv effekt på produktiviteten. Men det finns en avtagande marginalnytta i robottäthet.
Antalet lågkvalificerade jobb har minskat i takt med robotiseringen. Men totalt sett har inte industrisysselsättningen påverkats negativt.
Tyskland har rusat ifrån andra länder och toppar överlägset listan bland de 17 jämförda länderna i robottäthet, mätt som antal robotar och arbetade timmar. Sverige var tvåa 1993 men har fram till 2007 halkat efter Tyskland rejält och blivit omkörda av både Italien och Belgien.
Det finns ingen tydlig bild av vad som hänt sedan 2007 men på den tiden har robotarna utvecklats ytterligare och inte människa-robot-samarbeten har bara inletts. Nya branscher automatiserar och andra är på väg. Ett exempel är hälso- och sjukvård.
– I tjänstesektorn finns fortfarande stor potential för robotar, säger Georg Graetz.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!