Hållbar industri
Supertolken i fabriken
Tack vare produktfamiljen Anybus kan maskiner på världens verkstadsgolv lätt fås att prata vilket datanätverksspråk som helst.
I år är det 20 år sedan Halmstadstudenten Nicolas Hassbjer gjorde sitt exjobb. Det blev starten för vad som sedan har blivit ett av Sveriges snabbast och stadigast växande företag, numera börsnoterade HMS Networks.
-Vi fick en viktig insikt 1991. Vi hade utvecklat ett eget nät, som var toppen, men vi insåg att vi var för små för att etablera ett eget nätverkssystem.
- Då kom Profibus från Siemens, och Interbus från Phoenix. Och vi kom på att "vänta lite, alla tillverkare av automationssystem måste kunna koppla in sin utrustning till olika nät, det behövs ett modulärt sätt att koppla sig till alla standarder", säger Nicolas Hassbjer.
Sättet att bedriva utveckling och tillverkning är kraftigt inspirerat av japanskt kvalitetstänkande. Innovationskliven följer tydliga cykler för Nicolas Hassbjer.
-?Med fem till sju års mellanrum tar vi ett rejält kliv i produktutvecklingen, och tar fram vad kunderna inte visste att de ville ha. Sedan går vi tillbaka och lyssnar väldigt noga på kunderna igen.
Vid början av 1990-talet tog företaget fram Anybus.
Som grund för ytterligare tillväxt har företaget under senare år lagt 35 miljoner kronor på en egen så kallad asic, en skräddarsydd processor på 1?×?1 centimeter, som minskar storleken och styckkostnaden för alla produkterna, samtidigt som den höjer deras prestanda flerfaldigt och minskar strömförbrukningen.
Det började med en krånglande tryckpress
* Ort: Halmstad.
* Grundat: 1988.
* Anställda: cirka 160.
* Omsättning: 270 miljoner kronor 2007, cirka 300 miljoner kronor i år.
* Produkter: Anybus-nätverkskort och nätsammankopplare (gateways).
* Ägare: börsnoterat på Stockholms Small Cap-lista. Nicolas Hassbjer och parhästen Staffan Dahlström är störst med 15 procent var.
* Börsvärde: drygt 600 miljoner kronor.
Universaladapter för automation
* HMS Networks löser ett problem för dem som tillverkar automationsprodukter, det vill säga de logikförsedda delsystemen i industrins maskiner. Det kan handla om robotar, styrsystem, motorer eller sensorer. Dessa kommunicerar via datanät, men ofta enligt skilda kommunikationsstandarder som gör att de inte förstår varandra.
* Lösningen är en serie insticksmoduler som kan ansluta kundernas produkter till nästan vilka industriella datanätsstandarder som helst, standarder med namn som Modbus, Profibus, Devicenet och Ethercat. Ungefär som de adaptrar för olika elnät som utlandsresenärer kan köpa på flygplatser.
1988. Nicolas Hassbjer, data- och mekatronikstudent i Halmstad, gör sitt exjobb. Med en så kallad enkretsdator, och ett egenutvecklat kommunikationsprotokoll, förenklar han styrsystemet för en tryckpress genom dela det i mindre delar sammanbundna med ett nät.
1989. Kurskamraten Staffan Dahlström, som löst sitt exjobb med en likadan enkretsdator, gör Nicolas sällskap i bolaget. Han är i dag försäljningschef.
1991. De börjar utveckla sitt moduluppbyggda system för att kunna koppla automationsutrustning till alla nättyper.
1995. lanseras resultatet, nätkortsserien Anybus.
2001. Företaget lanserar så kallade gateways, som används för att koppla samman två delnät av olika standard. De byggs i princip som två Anybuskort med bakkanterna ihopkopplade.
2003. Nästa mål blir att nätverkskortet, och därmed nätstandarden, ska kunna installeras ute hos slutkunden. För att komma ned tillräckligt i storlek börjar företaget ta fram en så kallad asic, en skräddarsydd processor. Den är klar 2005, efter en investering på 35 miljoner kronor.
2007. Bolaget noteras på Stockholmsbörsen, efter nio år med riskkapitalbolag som stora delägare.
2008. Årsproduktion: en kvarts miljon nätverkskort.