Stäng dörren, öppna luckan

2009-08-26 12:24  

Varför ska man behöva öppna en stor dörr, om det räcker med en liten kattglugg? Husqvarnas Brastadsfabrik byggde om sina robotmatade slipceller och fick färre driftstopp och högre produktivitet.

Brastadfabriken gör vevpartier till motorsågar och liknande redskap. Vevaxlarna slipas i fyra celler med åtta robotmatade maskiner. Tidigare matades materialet in genom maskinernas stora skjutdörrar som öppnades och stängdes mer än 1800 gånger per dygn. Dörrar och hydraulik slets hårt vilket gav många driftstörningar.

Men egentligen behövde robotarna inte så stor öppning för att komma åt att ladda maskinerna. Idag matas slipmaskinerna i stället genom små luckor i dörrarnas fönsterrutor.

– Det går fortare att öppna luckorna, vi tjänar 2 sekunder per cykel och dessutom har vi minimerat driftsstoppen säger underhållschefen Håkan Johansson.

– På ett dygn hinner vi slipa 89 bitar mer än tidigare.

De nya luckorna manövreras med pneumatiska skyttelcylindrar från Rexroth. Deras slaglängd kan justeras med ändlägen som monteras externt. Det gör att maskinluckorna går att ställa in så att de bara öppnas så mycket på glänt som behövs.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt