Smart robot hittar dolt elektronikskrot

2019-07-31 06:00  

ABB-roboten demonterar en gammal dammsugare i pilotanläggningen. Målet är ett system som kan identifiera alla typer av elektroniskt avfall.

Hos Stena Recycling i Halmstad jobbar en robot med att bit för bit plocka isär en gammal dammsugare. Vad är plast, vad är återvinningsbar elektronik som finns inuti?

Det hela är en pilotanläggning där målet är att ta fram ett ai-baserat system som själv bedömer allt material och delar upp det.

Stena Recycling, ABB, Combitech och Electrolux har byggt pilotanläggningen. Elektronikskrot skannas för att identifiera produkt och material. Med data från tillverkaren avgör roboten vilka fraktioner som kan återvinnas, och genomför demonteringen.

Självlärande system ska göra att mer återvinns

Combitechs maskininlärningsbaserade visionsystem skiljer en dammsugare från andra elektronikprodukter i flödet, och kan även identifiera en Electroluxdammsugare specifikt.

Tack vare delningen av produktdata vet systemet hur mycket plast, och vilken sorts plast, dammsugaren innehåller. Dammsugaren demonteras, och den rena plasten separeras från plastkompositerna samt från dammsugarmotorn, sladdvindan och andra komponenter.

– I det här partnerskapet kan vi testa nya lösningar där vår teknik kring automation och robotisering är viktiga delar i ett självlärande system, säger Martin Björnmalm, affärsutvecklare på ABB.

Läs mer: Därför måste mängden återvunnen plast öka

Syftet är att få mindre förluster och bättre kvalitet på det material som återvinns.

– Men allt är inte sömlöst, detta är ju en pilotanläggning och bara ett första steg mot att få kommersiell användning för den här tekniken, säger Martin Björnmalm.

Nästa steg: Bedöma vad som är värt att återvinna

Nu ska man vidareutveckla ai-systemet så det kan lära sig på en ny nivå, som Martin Björnmalm uttrycker det.

– Att känna igen plast är ju ganska enkelt. Nu vill vi förfina systemet så det kan identifiera olika dammsugarmodeller, vilka mått de har och så vidare. Men framförallt vill vi gå in på andra delar i elektronikflödet, till exempel lära systemet känna igen komponenter som troligen har batterier i sig, eftersom batterier inte får malas. Olika sorters skärmar är också intressant, för där finns ju en återanvändningspotential, säger Martin Björnmalm.

Ytterst är visionen en ai som kan identifiera alla typer av elektroniskt avfall.

– Nästa steg kanske är ett maskininlärningssystem som kan räkna ut var värdet finns. Som exempelvis kan förstå att en spräckt skärm inte kan återanvändas utan ska sorteras bort till ett separat flöde, säger Martin Björnmalm.

Läs mer: ”Vi får aldrig ett samhälle utan förpackningar – och det är bra”

Pilotanläggningen har byggts inom ramarna för Stena Recyclings nystartade samarbetsinitiativ Circular Initiative, en branschöverskridande samarbetsarena där svenska företag ska driva frågan kring ökade cirkulära materialflöden inom svensk industri. Circular Initiative är tänkt att bli ett årligt återkommande arrangemang.

– Det är med samarbeten vi driver svensk teknologi och industri framåt. Och även om det finns olika kulturer och olika fokus i sinsemellan olika verksamheter, så har det här projektet genomförts med väldig vilja att jobba tillsammans och ta in nya perspektiv, säger Martin Björnmalm.

Film där roboten demonterar en Electroluxdammsugare.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt