Sköldpaddsrobot ska undersöka skeppsvrak

2013-12-03 09:45  

Den simmar som en sköldpadda, men är en robot utvecklad för att undersöka skeppsvrak. Bakom den orädda simmaren står forskare i Tallinn.

Den rör sig sakta mot akvariets botten, snurrar runt och ger sig av mot en skattkista. En videokamera ombord filmar vad som finns i omgivningen. Med sköldpaddan som förebild har Taavi Salumäe och hans kolleger vid Tallins tekniska universitet utvecklad U-cat - en robot som ska hjälpa arkeologer att utforska skeppsvrak.

Här gäller det att inte röra upp bottenslam som stör sikten. Det gör att propellrar är inte att tänka på. I stället valde forskarna att låta roboten drivas av fyra "labbar", som rör sig som benen hos en sköldpadda.

U-Cat är ett resultatet av EU-projektet ARROWS, som har som mål att ta fram teknik som kan hjälpa arkeologer att utforska fynd i sjöar och hav. Här duger inte de undervattensrobotar som i dag används inom försvaret samt olje- och gasindustrin. De är både för stora och för dyra. Att använda dykare fungerar inte heller på alla djup. Där det går är det ofta ett farligt uppdrag.

Under förra veckan deltog U-cat i en robotsarfari på Science Museum i London.

Nu väntar test i Östersjön, följt av dyk i Medelhavet.

 

 

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/OGGBK4d-So8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


För närvarande kan tyvärr inte bildspel visas i mobilversionen av Ny Teknik eller i vissa versioner av Internet Explorer. Välj vanliga versionen av sajten i mobilen för att se bildspel. /Ny Teknik

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt