Sju heta industritrender till 2030

2015-07-01 09:55  

Höghastighetsinnovation, crowdsourcing, cirkulär ekonomi och designade material. I en ny rapport listas sju heta industritrender till 2030.

Bakom rapporten står forskningsinstitutet Swerea som vill lyfta fram viktiga trender som alla inom industrin bör vara medvetna om.

- För vissa är det kanske självklart, men vi vill uppmana alla att reflektera kring de här sakerna, säger Göran Carlsson, vd på Swerea.

Trenderna som tas upp i rapporten är:

 

 1. Hållbarhet
  Det som tidigare kallades kretsloppssamhället går i dag under benämningen cirkulär ekonomi. Företagen tänker som astronauter som sparsamt förvaltar sina begränsade resurser. Allt mer fokus på återvinning.
 2. Ekosystem istället för produkt
  Branscher suddas ut liksom gränsen mellan fysiska produkter och tjänster. Istället bygger företag ett ekosystem där produkter, tjänster och finansiering hänger ihop som en helhet. Leasing och olika prenumerationstjänster blir vanligare.
 3. Ta hjälp av massan i utvecklingen
  För att hänga med i utvecklingen kan innovationer inte längre skapas i låsta labb inom företaget utan i dialog med anställda, kunder, samarbetspartners och utvecklare utanför företaget.
 4. Adaptiva robotar
  Morgondagens robotar är både läraktiga och flexibla och kan interagera med människor. De blir också allt mer självgående. Ett exempel är ABB:s nya robot Yumi.
 5. 3d-tillverkning
  Den additiva tillverkningen kommer att få allt större betydelse, inte bara för produktutveckling och nischtillverkning.
 6. Smarta material
  Material och materialegenskaper är inte längre givna. De kan designas och anpassas till specifika syften.
 7. Ingenjörernas återkomst
  Synen på industrin förändras när företag som Google och Apple börjar tillverka bilar och robotar. Men för att kunna konkurrera om framtidens talanger gäller det att satsa på innovation, design stil och företagskultur.

En sammanfattning av rapporten, som sammanställts av Kairos Futures, kan laddas ner här.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt