Sawyer vill ge dansk monteringsrobot en match

2015-03-20 09:38  

Tidigare i veckan lanserade danska Universal Robots en mindre version av sin lätta monteringsrobot. Nu utmanar den amerikanska konkurrenten Rethink Robotics med sin första enarmade robot som kan arbeta tillsammans med människor.

Den nya roboten från Rethink Robotics heter Sawyer och är mindre än föregångaren, den enormt uppmärksammade Baxter. Sawyer har till skillnad från Baxter bara en arm och är i första hand tänkt för repetitiva monteringsmoment. Rethink Robotics grundare Rodney Brooks säger till tidningen IEEE Spectrum att behovet av robotar som klarar monteringsarbete inom till exempel elektronikindustrin i Asien är stort.

Sawyer väger 19 kilo och kan hantera en last på fyra kilo. Roboten har inbyggda kameror och kostar cirka 250 000 kronor. Den är byggd för att kunna arbeta tillsammans med människor och armen stannar automatiskt om något kommer i vägen.

Tidigare i veckan lanserade även konkurrenten danska Universal Robotics en mindre version av sin enarmade monteringsrobot. Den är något mindre an Sawyer med sina 11 kilo och klarar att lyfta 3 kilo.

Även Universal Robots har automatisk spärr på sina robotar så att de kan placeras tillsammans med människor till exempel på en monteringslina.

Det danska företaget har hittills haft störst framgång på marknaden. Universal Robots har sålt sammanlagt i storleksordningen 4000 robotar. Rethink Robotics räknar å sin sida antalet sålda robotar i hundratal enligt uppgifter till IEEE Spectrum.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt