Hållbar industri

Så ska regeringen robotsatsa för att locka tillbaka utflyttade företag

”Svensk konkurrenskraft avgörs av vår produktivitet. Vi vill hjälpa små och medelstora industriföretag att introducera nya automations- och robotlösningar”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Foto: Janerik Henriksson / TT

Satsningar på robotik, klimatsmart industri och en uppvärdering av gymnasieskolans yrkesprogram. Så ska regeringen välkomna de svenska industriföretag som flyttar hem produktion.

Publicerad

Svensk industri går för högvarv, och allt fler industriföretag väljer att ta hem produktion från utlandet. Därför lanserade regeringen i fjol nyindustrialiseringsstrategin Smart industri, med fokus på områdena digitalisering, hållbarhet, kompetens och innovationskraft.

Nu börjar man konkretisera strategin med en handlingsplan på 37 åtgärder för hemvändande industri. Där ingår ett ”robotlyft” med Vinnova-finansierade Robotdalen som förebild. Ett automationsprogram för små och medelstora industriföretag ska främja introduktionen av nya automations- och robotiseringslösningar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här