Robotspindel gör egen spindeltråd

2014-01-30 14:21  

Robotforskare i Schweiz har byggt en robot som förflyttar sig på samma sätt som när en spindel spinner en tråd.

Forskningen bygger på att möjliggöra för robotar att förflytta sig i tre dimensioner utan att behöva flyga. Roboten spinner en tråd av plats som den kan förflytta sig med vertikalt. LiYu Wang, är en av forskarna vid ETH i Zürich, som skapat roboten. Han pekar på fördelarna med att kunna förflytta sig i luften med en lina.

– Om robotar ska förflytta sig i luften utan lina måste de flyga. Då får man problem med hur mycket den kan bära med sig. En flygande robot på 100 gram får det svårt att lyfta 100 gram, medan en 100-gramsrobot på lina enkelt kan lyfta ett kilo, säger Liyu Wang.

Han berättar också att roboten kan variera tjockleken på linan beroende på hur mycket vikt den ska transportera.

Linan som roboten använder, görs av en blandning av termoplasten etyl-vinyl-acetat och vax och smälter vid 70 grader Celsius.

–Linan består i princip av smältlim som kan fastna på nästan vilka fasta ytor som helst när den är i flytande form. Hastigheten beror på hur snabbt linan kan kylas ned. Det snabbaste de kan röra sig nu är 12 cm/min.

Liyu Wang ser inte några omedelbara användningsområden för tekniken men menar att det absolut finns framtida användningsområden.

– Tekniken kommer att vara användbar i miljöer som är farliga för människor att vistas i. Exempelvis katastrofområden eller på andra planeter.

Än så länge kan roboten inte själv fästa tråden på en yta. Liyu Wang vill därför utveckla roboten genom att ge den ben som den kan fästa tråden med. Forskarna vill även utveckla tekniken så att den även kan spinna tråd horisontellt och inte bara vertikalt. På så sätt ska den kunna skapa strukturer med flera trådar.

–Målet är att den ska kunna skapa nät precis som spindlar och sedan kunna gå på dem. Men det återstår många studier innan den kan göra det. Det är en stor utmaning, säger Liyu Wang.

I framtiden vill han även använda roboten som en modell för att studera spindlar och mekaniken och dynamiken i att förflytta sig med en lina.

Ville Westman

Mer om: Robot Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt