Robotångest? Få experthjälp på mässan

2012-05-09 09:20  
På Elmia Automation kan du få hjälp av automationseliten.

Automation kan bli ett lyft för tillverkande företag. Men inte för alla. Under mässan Elmia Automation kan företag få specialanpassade tips och råd för att veta om robotar är lösningen och i så fall hur.

Det är ett intensivt år, där Elmia Automation bara är en i raden av mässor.

– Trots det har vi sett ett jättestort intresse och har en full hall, säger projektledaren Lina Kåvestam.

Mässorna om automation, polymer samt svets- och fogningsteknik arrangeras samtidigt, i olika hallar. Alla är inriktade på att ge nyheter och kunskap till företag i tillverkningsindustrin.

Svenska Automationsgruppen samarbetar om en av delmässorna, där ett inslag är Automationscentralen. Det är Vinnovafinansierade Robot­dalen som står för programpunkten och har förutom egna experter hjälp av Bernt Henriksen från Prevas samt av systemintegratörer.

Vid automationscentralen kan företag få en snabbanalys av sitt företag, om det är idé att automatisera och i så fall hur de kan gå vidare.

– Högsta tröskeln är att företagen inte vet om det är lönsamt att automatisera. Här kan man gå direkt till en erfaren mentor, som kan ge en känsla för om det lönar sig och vad man skulle tjäna på det, säger Ingemar Reyier, ansvarig för industri­robotik på Robotdalen.

Vid analyser av specifika företag brukar ungefär hälften få rådet att gå vidare med automation. För de andra lönar det sig inte.

– Vi har en bit kvar innan det är lönsamt att robotisera kortare serier och kortare objekt med förändringar, även om ändringarna är väldigt små, säger Ingemar Reyier.

Nyckeln är kunskap. Ingemar Reyier vill lyfta beställarkompetensen hos företagen.

– En industrirobot är inte bara att köpa i en katalog. Varje produktion är unik och det gör köpare osäkra och försiktiga inför att ta steget.

Även om bara hälften av företagen tjänar på automatisering ser Ingemar Reyier en enorm potential i detta – för företagen och landet.

– Genom att automatisera kan vi öka effektiviteten i svenska företag och ge ett riktigt bra alternativ till att flytta ut produktion till lågkostnadsländer, säger Ingemar Reyier.

Tre mässor i en

Elmia Automation arrangeras 8–11 maj i Jönköping.

Det är egentligen tre mässor i en: Elmia Automation, ­Elmia Polymer och Elmia Svets och Fogningsteknik.

Tanken är att dessa tre mässor tillsammans ska erbjuda en arena med ny, bred kunskap för företag i den tillverkande industrin.

Mässorna arrangeras i samarbete med respektive branschorganisationer.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt