Osynlig utskrift lättläst för blind

2009-03-31 23:00  

Ett EU-direktiv gör att alla läkemedelsförpackningar måste ha information i punktskrift. Men det är svårt att göra punkter som är tillräckligt höga för att ge bra läsbarhet.Göteborgsföretaget Convertec har löst problemet med en maskin som trycker braille på etiketter.

Brailleskrift i böcker bygger ofta på att skriften präglas in i papperet. Convertecs maskin, Braillemaker One, skriver i stället ut punkterna med transparent lack som sprutas ut ur ett munstycke, ungefär som i en bläckstråleskrivare.

Skrivtekniken kommer från början från ett helt annat håll, berättar Peter Nobelius hos Convertec.

-?Det var en tillverkare av utrustning för smältlimning som visade sina nya fina limhuvuden och hur man kunde spara lim genom att skjuta ut det i ett punktmönster.

-?Vi hade en kund som ville trycka braille, och det här var precis den teknik vi behövde.

Efter att ha experimenterat med olika typer av smältlim har Convertec i dag gått över till uv-härdande lack för punktmönstret.

Bolaget är framför?allt ett agentur- och handelsföretag, med inriktning på tryck och efterbehandling.

Man säljer utrustning från andra tillverkare, men punktskriftsmaskinen är en helt egen konstruktion.

Hittills har företaget sålt åtta Braillemaker.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt