Nu blir det verkstad för mobil robot

2016-05-16 17:39  
Johan Frisk, vd för Opiflex. Foto: Fredrik Karlsson

Opiflex har under flera år försökt nå marknaden med sin mobila robot. Efter nya förbättringar av konceptet har intresset tagit fart.

Nio robotlösningar har sålts den senaste tid och under Elmia Automation skrevs två order, den ena med BK Produkter från Alvesta, som just var ute efter en robot att flytta så att den kan betjäna olika maskiner.

Opiflex har en patenterad dockningslösning som gör att roboten står stabilt när den flyttats till en ny maskin.

– Vi har kompletterat detta med en säkerhetslösning där en skanner känner av om man är i närheten. Det gör att den uppfyller alla säkerhetskrav och kan köras utan staket omkring, säger vd Johan Frisk.

– Vi har också tagit fram en lösning med väldigt enkel programmering av roboten, fortsätter han.

Opiflex använder robotar och styrsystem från ABB i sina lösningar.

Ursprungsidén kommer från Robotdalen och har utvecklats vidare av bolaget som Johan Frisk driver i Västerås. Den senaste tiden har både säljare och utvecklare anställts. Företaget fick EU-kommissionens stora innovationspris 2015 och blev nyligen också nominerade till priset IERA Award, som delas ut av bland andra International Federation of Robotics.

– Vi får många förfrågningar från Europa, USA och Sydamerika och siktar på en världsmarknad, säger Johan Frisk.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt