Mobilen får orgeln att ta rätt ton

2012-01-17 06:42  
Några av de cirka 2 000 piporna är placerade upp på läktaren längst bak i Lomma kyrka. Den avancerade styrningen på ventilerna gör att allt kan kontrolleras från en pekskärm som styr all mekanik. Foto: Sven Henriksson / Minnesbild

Kontroll- och styrenheter hämtade från industrin är vardagsmat i orglar, nybyggda likaväl som gamla renoverade. Men att stämma orgeln och dess tusentals pipor med mobilen – det har aldrig gjorts. Förrän nu.

Ett försök med att stämma hela orgeln i Lomma med sina 2 000 ljudande pipor med en smart mobiltelefon föll väl ut.

– I förlängningen är vi ute efter ett system som kan övervaka och styra utrustningar i många olika sammanhang. En fastighetsskötare kan till exempel underhålla och kontrollera hela byggnader med en smartphone, säger Jakob Berglund på det lilla utvecklingsbolaget Relmtech i Malmö.

Med i utvecklingen av ett sådant fjärrstyrt underhålls- och styrsystem är orgelbyggaren Sven-Olof Åkerlund i Huddinge och tyska Beckhoff, som är en stor leverantör av automationsprodukter för industrin.

Orgelbyggaren från Huddinge – som länge haft ett egenutvecklat styrsystem som kan laddas och fjärrstyras – är intresserad av ett ”smart” system som gör det lättare att underhålla och stämma orglar. De andra parterna vill framförallt ha en produkt som är gångbar på en större kommersiell marknad än de kyrkor och konserthus där det finns orglar.

Den ”nya” orgeln i kyrkan i Lomma utanför Malmö, invigdes 2010. Ett jätteinstrument med 2 000 orgelpipor och många andra delar tillverkade 1896 av det brittiska företaget Willis – en klassisk orgelbyggare. Den har köpts som bättre begagnad från en engelsk kyrka.

Liksom i många andra nytillverkade och renoverade orglar har det gamla hantverket i Lomma kyrka piffats upp med det allra senaste av elektronik och automation från bland annat tillverkningsindustrin.

Det har byggts in plc:er, processorer, ethernet­anslutningar, digitala in- och utgångar som tillsammans med speciella programvaror styr och kontrollerar registertavlorna, ventilerna, pedalerna, olika reglage, tangentbord med mera. Detta har i hundratals år styrts och kontrollerats av mekanik och pneumatik.

Den avancerade elektroniken ger många nya möjligheter. I Lomma går det att ha klaviaturen och hela spelbordet längst fram i kyrkans kor medan piporna är placerade uppe på läktaren längst bak. Tack vare den elektroniska styrningen och 16-kanaliga digitala in- och utgångar har man lyckat få spelbordet att lira ihop med piporna trots det långa avståndet mellan delarna.

Det man nu demonstrationskört och vidareutvecklar i Lomma är en Android-app som kan fjärrstyra den dator som styr och kontrollerar ­orgeln.

Avancerad mekanik för ljuv musik

  • Fram till industrialismens genombrott ansågs klockan och orgeln vara de mest avancerade mekaniska produkter som tillverkats.
     
  • Besökstips: Orgeln i Stockholms konserthus, en av de största orglarna i Norden, är något utöver det vanliga när det gäller avancerad industriutrustning.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt