Ketchupeffekt för dansk robot

2015-04-15 12:50  

Uppmärksamheten har varit stor kring danska uppstickaren Universals små, flexibla robotar. Men kunderna har tvekat. Tills nu.

I Sverige finns tre återförsäljare av Universals robotar men än så länge få sålda robotar ute på marknaden.

- Det finns ett väldigt stort intresse så jag tror att det kommer att explodera, säger Andreas Rask, vd för Arho, systemintegratör och en av återförsäljarna.

Han ser roboten som en väg in i automationsvärlden för företag som tidigare tyckt det varit för dyrt att automatisera.

- Den stora fördelen är att den är lättprogrammerad så att man snabbt kommer igång med produktionen och att man kan jobba parallellt med den, säger Andreas Rask.

En robot limmar kylskåpsdörrar hos Electrolux, en annan paketerar vaniljkräm hos Orkla Foods. Och användningsområdena är betydligt fler. Edströms maskin & verktyg säljer oftast den danska roboten i ett paket med exempelvis en svarv.

- Då kan den ersätta människor vid maskinbetjäning, säger Fredrik Salomonsson, säljare på Edströms.

De har redan sålt bortåt tio robotar i år, lika många som på hela förra året. Och fortfarande finns många maskiner i industrin som betjänas av människor.

- Det är när man går från manuellt till automation som det finns stora vinster att göra, säger Dan Martinsson, också han säljare på Edströms.

Nio av tio kunder kommer igång med robotbetjäningen på egen hand och den enkelheten är den stora skillnaden mot större och tyngre robotar. Den kan också enkelt flyttas undan för tillfällig manuell maskinbetjäning och den kan flyttas till en annan maskin.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Fredrik Karlsson

Mer om: Industrirobot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt