Industrins inköpschefer deppar

2008-11-05 08:26  

Framtidstron inom industrin är i bottenläge. En enkät till företagens inköpschefer visar den lägsta noteringen på fjorton år.

Oktober månads inköpschefsindex visar 39,0, den lägsta noteringen hittills under de fjorton år som enkäten publicerats.

I september var siffran 42,3. Allt under 50 betyder nedgång.

Enda glädjeämnet i sammanställningen är att även priserna på rå- och insatsvaror sjunker.

- Det är ändå positivt, eftersom vi kommer från ett läge där det har varit en avtagande efterfrågan samtidigt som man har haft ett högt kostnadstryck, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson till TT.

Sedan 1994 sammanställer banken och inköparnas intresseorganisation, Silf, varje månad ett index baserat på svar från industrins inköpschefer.

Just nu visar samtliga delindex (produktion, orderingång, sysselsättning, leveranstider och lager) minus.

Nedgången har varit kraftig – och snabb, enligt enkäten.

- Framför allt i september och oktober har företagen märkt av en klar inbromsning av efterfrågan från såväl utlandet som från hemmamarknaden, säger Cecilia Hermansson i ett pressmeddelande.

Även i övriga Europa ser det dystert ut för industrin, rapporterar TT. Euroländernas inköpschefsindex föll i oktober till 41,1, från 45,0 i september. Och precis som när det gäller den svenska motsvarigheten var oktobernoteringen den lägsta hittills.

Inköpschefsindex:

Silf (tidigare I & L) och Swedbank (dåvarande Sparbanken Sverige) gör sedan 1994 ett gemensamt index baserat på svar från cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin.

Förebilden för den svenka PMI (Purchasing Manager Index) är NAPM-index – en av USA:s viktigaste och mest kända konjunkturindikatorer.

Silf (Sveriges inköps- och logistikförbund) är en intresseorganisation som består av cirka 2 500 medlemmar, som arbetar inom yrkesområdet inköp och logistik.

Jonas Hållén

Mer om: Silf Inköpsindex

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt