Full rulle i toapappersmaskinen

2010-03-23 08:14  
Rekordmaskinen

En av SCA:s pappersmaskiner har satt nytt världsrekord. Under mer än ett dygn var den i genomsnitt uppe i hastigheten 2 200 meter finpapper per minut.

I idrottsgrenen tjugofyratimmars snabbkörning med pappersmaskin sattes det nya rekordet vid SCA:s finpappersbruk i Neuss i Tyskland. Där gör företaget toalettpapper och pappersnäsdukar i två likadana maskiner med nära 40 år på nacken.

Världsrekordhållare är pappersmaskin 2 i Neuss, som precis som sin tvilling, under de senaste åren trimmats för att höja den maximala tillverkningshastigheten. PM2 levererade 2.200 meter per minut under mer än 24 timmar och nådde därmed en verkningsgrad på över 96 procent.

En av de tidigare rekordinnehavarna i denna pappersindustrins egna motorsport är PM 12 hos Stora Enso.Under ett dygn i januari i fjol den ut i snitt 1 926 meter papper i minuten. Därmed slog den sitt eget tidigare världsrekord från mars 2007 på i sammanhanget blygsamma 1901 meter per minut.

Erik Mellgren

Mer om: Pappersmaskin SCA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt