Elfält runt roboten höjer säkerheten

2015-04-13 13:17  

Industrirobotar som kan arbeta tillsammans med människor utan att skada dem visas på industrimässan i Hannover.

Safe Assistance heter ett projekt för att säkra att industrirobotar kan arbeta tillsammans med människor utan att människan kommer till skada.

Institutet för programvara och system vid universitetet i Augsburg visar på Hannovermässan denna vecka kapacitiva sensorer som gör att roboten på ett säkert sätt märker att en människa finns i närheten och därför undviker närkontakt.

Bakom projektet, som stöds av forskningsministeriet, ligger en önskan att utveckla robotar som kan arbeta tillsammans med äldre arbetskraft när önskemålet från industrin är att ta vara på äldre personers kunskaper, samtidigt som personalen kanske inte orkar utföra lika många uppgifter som tidigare.

Dagens system med säkerhetszoner och avskiljande väggar mellan robotar och människor behöver ersättas med intelligenta säkerhetssystem för maskinerna.

Augsburgforskarna har utvecklat sensorer som alstrar elektriska fält runt den. Dessa känner av olika hinder och ger signaler till robotarmen att antingen röra sig långsamt, göra en annan rörelse eller stanna.

Som associerad projektpartner deltar även biltillverkaren Audi.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Mer om: Industrirobot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt