Hållbar industri

Designerns skräck: nedladdade möbler

Jonas Sandwall
Alexander Lervik

När svenskarna laddar ner soffbordet från nätet hotas möbelindustrin av samma kris som musikbranschen. Med friformsteknik kan designprodukter kopieras snabbt och enkelt med 3d-skrivare. Formgivaren Alexander Lervik vill möta hotet med nya synsätt.

Nu har friformstekniken gjort inträde i den svenska möbelbranschen och det kan få omfattande konsekvenser, enligt designern Alexander Lervik. Han gissar att metoden börjar användas på allvar inom möbelbranschen om fem till tio år.

- En av följdeffekterna går att jämföra med de upphovsrättsliga problemen inom musikbranschen. När tekniken förfinas och printmaskinerna blir billigare kommer alla att kunna tanka ner cad-skisser från nätet och tillverka möbler på egen hand. Då uppstår ett slags Pirate Furniture Revolution, säger han.

Konsekvenserna blir en utbredd kopiering och uteblivna royalties. Samtidigt riskerar de stora möbeltillverkarna att tappa marknadsandelar.

- En del producenter måste hitta nya affärsmodeller. Det gäller främst bolag som konkurrerar med pris i stora volymer. När man kommer att kunna köpa mer unika objekt i mindre serier till ett lägre pris minskar behovet av massproduktion av till exempel en plaststol. Däremot så kommer bolag med hantverksskicklighet troligtvis att efterfrågas mer.

Än så länge är priserna den mest begränsande faktorn. I dag kostar en 3d-skrivare mellan 70 000 och 650 000 kronor. För några år sedan handlade det om miljoner.

- Man kan dra en parallell till färgfotoskrivare. Sedan digitaliseringen av fotografiet har priset för skrivare och utskrifter rasat, säger Alexander Lervik.

I dagsläget går det att framställa en möbel av olika material i ett och samma stycke - av bland annat plastmaterial i flytande form, i pulverform eller metallflagor. Men många av materialen är inte tillräckligt starka, enligt Jonas Sandwall på Prototal, som tillverkar modeller och prototyper i friformsteknik.

- Jag tror inte att man kommer börja massproducera kompletta möbler i friformsteknik. Det är dyrt och ineffektivt. Fast tekniken kommer nog börja användas mer till att tillverka komplexa detaljer och geometrier, säger han.

Men Alexander Lervik är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan den kan anpassas till större produkter.

Utvecklingen kan försämra hållbarhet och kvalitet, men det blir lättare att individanpassa möbler och experimentera med nya former.

- Det kan även ge stora miljövinster. Transporterna minskar och vissa material kommer kunna återvinnas, säger Alexander Lervik.

Anna-Karin Sandström