Deras sågverk röntgar 180 meter stock i minuten

2018-01-26 07:14  

Sävar sågverk utanför Umeå säger sig ha byggt Sveriges modernaste såglinje. Bland annat är de först i landet med en skiktröntgen, som kan scanna timmerstockar i hastigheter upp till 180 meter per minut.

Norra skogsägarna, en ekonomisk förening för skogsägare i Norrland, har investerat kraftigt i sina sågverk i Sävar, Umeå, och i Kåge, Skellefteå. I Sävar har man installerat en så kallad CT-Log från italienska Microtec. Det är en industriell datortomograf som kan skanna stockar i en hastighet av 180 meter per minut.

– Det är den första CT-Logen i Sverige, och den enda i världen som står direkt i såglinjen. Ett helautomatiskt system vrider och hanterar stocken utifrån vad röntgenscanningen visar, så att stockens kvalitetsegenskaper ska kunna utnyttjas optimalt, säger sågverkschefen Stig Grundberg.

CT-Logen är en investering på cirka 30 miljoner kronor. Norra skogsägarna ska även byta ut den gamla bandsågslinjen från 70-talet, mot så kallade höghastighetsbandsågar från Söderhamn Eriksson/USNR.

– Syftet är att såga så tunna snitt som möjligt, så att så lite som möjligt går bort i spån. Det handlar om att höja värdet hos timret, så att våra medlemmar får ut maximal vinst ur sina stockar, säger Stig Grundberg.

Det ökade produktionsflödet väntas höja sågverkets årsproduktion från 210 000 till 270 000 kubikmeter sågad trävara. Därför har man även köpt in en så kallad ströläggare från C Gunnarssons Verkstad, och en virkestork från Valutec. Totalt investerar Norra skogsägarna cirka 70 miljoner kronor i Sävar sågverk.

Stig Grundberg beskriver det som att sågverket gått från folkrace- till Formel 1-klass.

– Tidigare var det som alla andra sågverk, men nu har det tagit täten i landets tekniska utveckling, säger han.

På Kåge sågverk har man byggt om den befintliga såglinjen och infört så kallad spline-optimering för att öka värdeutbytet. Sågverkschefen Johan Oja beskriver detta som en matematisk funktion för att beskriva kurvor hos timmerstockarna.

– Traditionellt räknar man ut stockens genomsnittliga böjningsvinkel och ställer in sågen efter det. Men en stock har ju sällan en jämn böjning längs hela sin längd, så genomsnittsvinkeln blir mer eller mindre missvisande. Med spline-optimering följer man stockens form mycket mer exakt, förklarar Johan Oja.

Även i Kåge ska en ny virkestork från Valutec installeras, vilket beräknas sänka sågverkets förbrukning av värmeenergi med tio procent. Total investering i Kåge blir 30 miljoner kronor.

Fakta om Norra Skogsägarna

Norra Skogsägarna är en ekonomisk förening som ägs av 17 000 enskilda skogsägare med ett samlat skogsinnehav på drygt en miljon hektar skogsmark. Medlemmarna är organiserade i 27 skogsbruksområden i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.Allt ekonomiskt överskott går tillbaka till medlemmarna (ägarna).

Tommy Harnesk

Mer om: Sågverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt