Dansk robot får lillebror

2015-03-17 14:50  

Den danska robottillverkaren Universal Robots lanserar en ny, mindre modell av sin lätta, flexibla robot som kan arbeta tillsammans med människor.

Den nya roboten heter UR3, väger 11 kilo och klarar att lyfta 3 kilo. Det är den hittills minsta roboten från Universal Robots som sedan tidigare säljer två större modeller som klarar 5 respektive 10 kilo

UR3 är tänkt att stå på en arbetsbänk och hjälpa till med enkla monteringsarbeten. I lanseringsfilmen får den bland annat skruva i skruvar.

- Det är den optimala assistenten inom montering, polering, limning och skruvapplikationer som kräver jämn produktkvalitet, säger Universal Robots teknikchef och medgrundare Esben Oestergaard i ett pressmeddelande. Det är också han som lett det tre år långa utvecklingsarbetet.

Liksom Universals andra robotar känner den nya roboten av om den stöter emot något och stannar då automatiskt. Det gör att den kan arbeta tillsammans med människor.

Det finns dock oklarheter i nuvarande maskindirektiv eftersom de inte är anpassade till den nya generationens lätta robotar.

Ny Teknik besökte den danska robotfabriken i Odense i maj 2014.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Mer om: Industrirobot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt