TECH

AI lyfter Nvidia – slår förväntningarna

Nvidia vd Jensen Huang
Nvidia vd Jensen Huang lyfter fram AI i företagets rapport. Arkivbild.

Grafikkortstillverkaren Nvidias aktie rusade i efterhandeln efter att företaget rapporterat en något högre omsättning än prognoserna.

Publicerad

Omsättningen för det fjärde kvartalet – som landade på nästan 6,1 miljarder dollar, cirka 63 miljarder kronor – minskade dock med 21 procent jämfört med för ett år sedan. Bolaget rapporterar ett justerat resultat per aktie på 0:88 dollar

Omsättningen för det brutna räkenskapsåret blev knappt 27 miljarder dollar, marginellt högre än föregående år.

Trots fortsatt skakigt på pc-marknaden – som är företagets största marknad – har Nvidias satsningar på serverhallar och artificiell intelligens fått aktien att stiga kraftigt i år. Aktien var upp 45 procent sedan årsskiftet innan rapporten släpptes på onsdagskvällen. I efterhandeln på New York-börsen steg den nästan 8 procent.

Jensen Huang, vd och grundare, lyfter fram AI och en återhämtning i spelbranschen efter pandemin som orsaker till att läget ljusnat.

"Vi ser ett accelererande intresse", säger han om AI i ett pressmeddelande.

För det första kvartalet i räkenskapsåret 2024 väntas en omsättning på 6,5 miljarder dollar, vilket är högre än förväntningarna på 6,3 miljarder dollar, rapporterar CNBC.