TECH

Nu kommer Googles svar på Chat GPT: Bard

Skärmdump från en prototyp av Googles nya ai-tjänst Bard.
Skärmdump från en prototyp av Googles nya ai-tjänst Bard.

Den multinationella it-jätten Google presenterar en egen textrobot för att möta konkurrensen från en chattrobot som stöds av Microsoft.

Publicerad Uppdaterad

Google meddelade på måndagskvällen att man lanserar ett konversationsprogram som döps till Bard. Chattroboten som bygger på artificiell intelligens (ai) är tänkt att kunna efterapa mänsklig skrivkonst på ett trovärdigt sätt.

Bard tar därmed upp kampen med Chat GPT, som tagits fram av Open AI i San Francisco och presenterades i november förra året. Microsoft har investerat stora summor i utvecklingen av tjänsten.

"Kan prata på ett fritt sätt"

Googles nya ai-tjänst bygger på konversationsboten Lamda, som en före detta anställd på Google felaktigt påstod hade ett medvetande i somras. Enligt sökjätten kan Lamda ”prata på ett fritt sätt om ett till synes oändligt antal ämnen”.

Google Bard är en ny konversationstjänst som bygger på ai-teknik.
Google Bard är en ny konversationstjänst som bygger på ai-teknik.

Bard ska dessutom kunna "hämta information från webben för att förse användarna med pinfärska, högkvalitativa svar". Det kan innebära att Bard har större kunskap om aktuella händelser än exempelvis Chat GPT, som tränats med data från 2021 och tidigare.

Alphabet kallade till krismöten

Den snabba utvecklingen med ai har skrämt ledningen för Google och moderbolaget Alphabet, som enligt nyhetsbyrån AFP kallat till krismöten för att snabbt konstruera ett alternativ till Chat GPT.

En första variant av Bard ska göras tillgänglig för allmänheten inom ”de närmaste veckorna”, enligt Googles vd Sundar Pichai. Hittills har textroboten testats internt på Google, samt av en begränsad skara externa användare.

Dessutom lanseras ett nytt API för "generativa språkmodeller", som ska kunna börja testas av utvecklare och företag via plattformen Google Cloud under nästa månad.

Det färska programmeringsgränssnittet ska initialt bygga på Lamda, men kommer att ges stöd för fler språkmodeller från Google på sikt.

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai.

Hotar Googles kärnverksamhet

Bard förlitar sig på en lättviktsvariant av Lamda, enligt Google. Den nedskalade modellen av konversationsboten kräver mindre beräkningskraft, vilket ska göra det enklare för sökjätten att skala upp tjänsten och låta fler använda Bard samtidigt.

Konkurrerande Chat GPT har då och då drabbats av kapacitetsproblem efter den enorma tillströmningen av användare. Open AI meddelade nyligen att man ska lansera en plustjänst för de som vill ha extra snabb tillgång till tjänsten även om många använder den samtidigt. Google har inte meddelat om dess konkurrerande tjänst ska avgiftsbeläggas.

Alphabet gjorde ett sämre resultat än väntat i senaste ekonomiska rapport och har flaggat om uppsägningar av 12 000 medarbetare.

Enligt AFP kan Open AI:s textrobot bli ett direkt konkurrerande hot mot Googles kärnverksamhet: sökmotorn.