TECH

Striden om sök har börjat - Microsoft lanserar Bing med GPT-AI

Microsofts vd Satya Nadella presenterade företagets satsningar på AI-fronten under ett event på tisdagen.
Microsofts vd Satya Nadella presenterade företagets satsningar på AI-fronten under ett event på tisdagen.

Google har aldrig haft skäl att oroa sig för Microsofts sökmotor - fram till nu. Med nya Bing kan internetsök förändras i grunden. ”Nu börjar kampen”, säger vd Satya Nadella.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft presenterade sina nya ”ai-drivna” onlinetjänster vid ett evenemang under tisdagen, skriver techsajten The Verge. Största dragplåstret var sökmotorn Bing som nu har integrerats med en uppdaterad version av populära textroboten Chat GPT. Microsoft har investerat över tio miljarder dollar i företaget Open AI och hoppas att deras ai-chattsystem ska få fler att välja Bing framför att söka med Google.

Bing ska likt Chat GPT kunna ”samtala” med användaren om en väldigt lång rad ämnen men också, till skillnad från Chat GPT, kunna uppdatera dig om pågående nyhetshändelser. Enligt The Verge kunde nya Bing svara på frågor om sin egen lansering.

– Kampen börjar idag och vi kommer att vara med och det kommer att gå fort, säger vd Satya Nadella och fortsätter:

– Än viktigare, vi vill göra det roligt att uppfinna inom sökområdet igen, det är verkligen på tiden.

Det går att testa nya Bing redan nu, om än i begränsad form. Ett antal promptar framtagna av Microsoft är tillgängliga och genererar svar på det sätt man är bekant med om man testat Chat GPT. När man klickar på exempelvis ”hjälp mig skapa en trerättersmeny” återges traditionella sökresultat på vänster sida, medan ai-modellen skapar text på höger sida. Under det ai-skapade materialet finns källhänvisningar. När man väl fått tillträde - det går att ställa sig på en kölista - kommer man att kunna konversera med nya Bing efter egna önskemål.

Microsoft, Bing, artificiell intelligens, ai, chatbot, chatgpt, chat gpt
Traditionella sökresultat till vänster, nya chatboten till höger.

Likväl är Microsoft medvetna om lanseringen är förenad med risker. Ai-modeller likt Chat GPT och nya Bing kan återge resultat som kan framstå som stötande. Därtill kan modellerna ibland ”hallucinera” och återge information som verkar trovärdig men som i själva verket är falsk.

”Låt oss lära oss tillsammans”, skriver Microsoft. ”Bing körs med ai, med risk för överraskningar och misstag. Var noga med att kontrollera fakta och ge oss feedback så att vi kan lära oss och bli bättre.”

Bing och Chat GPT

Förutom att söktjänsten Bing innehåller en uppdaterad Chat GPT berättade Microsoft att webbläsaren Edge kommer att få ai-hjälp. Dels ska det gå att sammanfatta sidan du befinner dig på, och ställa frågor om den. Men användare ska också kunna få hjälp med att skriva inlägg och mejl, utefter vissa mallar.

Microsofts ai-uppvisning har orsakat stor uppståndelse hos rivalen Google. Google tänker också använda en ai-modell, Bard, som påminner om Chat GPT, för att ”revolutionera hur sök fungerar”.