TECH

Chat GPT-teknik ger turboskjuts åt Microsofts företagsappar

En kvinna sitter framför bärbar Surface-dator från Microsoft.
Ai ska snabba upp arbetsdagarna åt Microsofts företagsanvändare.

Microsoft Dynamics 365 Copilot är namnet på en ny finess som kan effektivisera och automatisera olika arbetsuppgifter åt företagsanvändare. Under huven återfinns ai-teknik från Open Ai, skapat av Chat GPT.

Publicerad Uppdaterad

Så kallad generativ ai och stora språkmodeller är onekligen i ropet just nu. Microsoft har plöjt ner stora summor i tekniken i och med investeringar i Open Ai, som har skapat den omtalade konversationsroboten Chat GPT.

Ai ska spara tid åt företagsanvändare

Molnjätten har precis gjort en färsk lansering som bygger på licensierad Open Ai-teknik. Den här gången handlar det inte om en sökmotor med inbyggd chattbot – i stället vill Microsoft använda ai-teknik för att skapa snabbare, smidigare arbetsflöden som ska spara tid åt företagsanvändare.

Danmarks flygvapen lämnar tillbaka sina elflygplan

Microsoft Dynamics 365 Copilot drar nytta av Chat GPT:s underliggande språkmodell för att kunna generera bland annat utkast till epost- och chatsvar till kundtjänst, nedskrivna sammanfattningar av Teams-videomöten och underlag till kundsegmentering – utifrån användarens beskrivning i naturligt språk.

Den nya finessen byggs in i tjänster som Dynamics 365 Customer Insights, Dynamics 365 Business Central och Microsoft Supply Chain Center. Målet är att automatisera ”långdragna arbetsuppgifter för att frigöra personalstyrkans fulla kreativitet”, skriver Microsoft. Det betyder förhoppningsvis att anställda ska kunna lägga mindre tid på handläggning av funktioner i olika CRM- och ERP-system, som används för kundvård och resurshantering inom företag.

Byggd med Azures nya ai-tjänst

Dynamics 365 Copilot har byggts med Azure Open Ai Service. Det är en tjänst lanserad i början av året som innehåller ett gäng generativa språkmodeller skapade av Open Ai, bland annat GPT-3,5, Codex och Dall-E. Tanken är att företag och utvecklare ska kunna skapa egna ai-drivna tjänster med hjälp av Azure Open Ai Service.