RYMDEN

Fiasko för Japans nya raket – viktig satellit förlorad

Skärmavbild från livesändningen på Youtube.
Skärmavbild från livesändningen på Youtube.

Efter att det andra raketsteget inte tändes valde den Japanska rymdstyrelsen att skicka ett självförstörelsekommando till raketen – i det första testet av H3 gick även en observationssatellit förlorad.

Publicerad

Under natten till tisdagen skulle den japanska rymdstyrelsen Jaxa genomföra första flygningen av sin nya raket H3. Raketen lyfte från rymdbasen Tanegashima strax efter halv tre på tisdagsmorgonen, men efter dryga fem minuter började problemen.

5 minuter och 27 sekunder efter uppskjutningen skickades kommandot för att separera det första och andra raketsteget. Efter separation skulle det andra raketsteget tändas. Sju minuter in i Jaxas livesändning av uppskjutningen kunde man dock höra kommentatorerna berätta att raketens hastighet minskade och att tändningen inte kunde bekräftas.

Kort därefter skickades ett kommando om självförstörelse till raketen, det första testet av raketen gick helt enkelt inte som det skulle.

Skärmavbild från livesändningen på Youtube.
Skärmavbild från livesändningen på Youtube.

”Ett destruktionskommando har skickats till raketen eftersom det inte fanns någon möjlighet att utföra uppdraget”, stod det i en textruta som dök upp i livesändningen.

En observationssatellit förlorades i testet

Raketens uppskjutning har tidigare flyttats fram, senast avbröts ett försök morgonen den 17 februari. Felet spårades då till elsystemet som försörjer de nio motorerna hos raketens försteg med ström.

Ombord raketen fanns observationssatelliten Alos-3, även kallad Daichi-3, som skulle ha placerats i en solsynkron bana 669 kilometer över jorden. Utrustad med avancerade kameror skulle satelliten ge högupplösta bilder av Japan och andra områden – Alos-3 gick också förlorad i det misslyckade uppskjutningsförsöket.