Opinion

”Nej nej - koka bara upp och stäng sedan av plattan”

Foto: Martin Schutt / IBL Bildbyrå

REPLIK. Varför koka ägg i en ångkokare, undrar Sven-Arne Persson. Han har en ännu snålare metod.

Nej, Lars Sundström man behöver inte speciella äggkokare för att koka ägg miljövänligt. Varför fylla köksskåpen med diverse apparater som nästan aldrig används? Det är ju också onödig energiåtgång att tillverka dessa.

Hur många övergivna bakmaskiner står det inte längst in bland hyllorna hos folk? Och att påstå att det krävs 1.5 liter vatten för att koka två ägg är ju nästan groteskt.

Gör så här i stället: Häll på mellan 5-10 mm vatten i en kastrull, lägg i äggen och sätt på tillhörande grytlock. Koka upp och när det börjar koka, lägg en grytvante på locket och stäng av spisplattan men låt kastrullen stå kvar. Sätt den önskade tiden med ett tidur. Lyft ej på locket under processen! När klockan ringer: Klart! och ägg med önskad konsistens kan nu avnjutas.

Denna energi- och vattensmarta metod fungerar alldeles utmärkt på såväl vanliga spisplattor som på vanlig häll. Däremot har jag inte provat metoden på induktionshäll eller gasspis.

/Sven-Arne Persson

Energibesparingsäggspert

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!