”Koka äggen rätt – sänk elnotan med 80 procent”

2017-04-15 07:08  
Foto: Ardea London / IBL

LÄSARBREV. De flesta kokar sina ägg i kastrull. Så har man alltid gjort men det nya smarta är att ångkoka äggen, skriver Lars Sundström.

Ångkokning minskar åtgången av el med över 80 procent. Det enda du behöver är en ångkokare, då kan du koka upp till sju ägg samtidigt. Förutom att du spar el går det också snabbare. Att koka två ägg i kastrull kräver uppvärmning av 1,5 liter vatten. Det tar 12 minuter. Att ångkoka två ägg tar 7 minuter och kräver 0,05 liter vatten. Att koka äggen i kastrull kräver 0,28 kWh medan att ångkoka bara kräver 0,05 kWh. Det innebär 82 procent mindre elenergi. På köpet spar du också 97 procent vatten vilket är bra nu när grundvattnet är lågt i Sverige.

Lars Sundström, civilingenjör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS