ELBILAR
Här är Xpeng G9 och P7 – bilarna som ska övertyga svenskar

En prestandasedan och en ”rekordladdande crossover” – det är duon som ska locka skeptiska svenskar att välja Xpeng. Nu har de båda modellerna P7 och G9 fått officiell premiär.
I fjol slog kinesiska Xpeng upp dörrarna för en flaggskeppsbutik i köpcentret Mall of Scandinavia – en viktig milstolpe som enligt elbilstillverkaren visade stort engagemang för Sverige. Där och då försökte man sälja på svenskar ”familjesedanen” P5 – men det tog inte lång tid innan Xpeng drog i nödbromsen.
Officiellt sa man först att det var komponentbrist, men det bakomliggande skälet var att modellen var irrelevant för de flesta svenskar. Nu har man laddat om bössan och istället för en fickljummen historia ska en prestandamodell samt en trendig crossover göra jobbet. På Ecar Expo i Stocholm har nu de båda fått premiär.
Men vad är det för bilar som gömmer sig bakom P7 och G9?
Upphottade specifikationer
P7, som faktiskt visades upp även i fjol, har nu fått en rejäl teknikuppgradering och denna sedan ska nu kunna mäta sig mot potenta tyskar samt även alternativen från Tesla och Polestar. Instegsmodellen är bakhjulsdriven och erbjuder habila prestandasiffror utan att sticka ut allt för mycket. Effekten ligger på 203 kW / 276 hästkrafter vilket räcker till sprinter 0-100 km/h på 6,7 sekunder alternativt maratondistanser på 576 km. När batteriet är slut går det att snabbladda i upp till 175 kW eller 11 kW via laddbox.
Den mer potenta versionen adderar en motor fram och då blir systemeffekten 348 kW motsvarande 473 hästkrafter. Detta ger acceleration 0-100 km/h på 4,1 sekunder, men som mest kan man bara komma 505 km per laddning.
Nytt med P7, som då skiljer mot den förra versionen som såldes i Norge och Kina, är att bilen då har uppgraderad hur den går att snabbladda, men även att man petat ned en värmepump. Förvisso kommer det senare på bekostnad av frunken – men troligtvis en kompromiss lejonparten av svenska köpare kan acceptera.
Designen på bilen känns igen sedan tidigare med en avskalad och stilren form. Som tidigare får även toppversionen ”Wing edition” saxdörrar (som öppnas framåt uppåt) .
Startpris för P7 blir från 599 900 kronor för den bakhjulsdrivna och fullproppade Wing börjar på 799 900 kr.
Flaggskeppet får 800-voltsteknik
Det andra modellalternativet som lanseras är G9 och det är en crossover i mellanklassen. Och denna är stråt vassare än P7. Xpeng uppger själva att denna har den senaste drivlinan och modernaste batteritekniken.
G9 bygger på en ny plattform med 800-voltsteknik och initialt kommer man erbjuda ett par alternativ. Insteget får ett LFP-batteri med 460 km räckvidd. Här är det bakhjulsdrift och 230 kW som gäller.
Mer tekniskt intressant är dock de alternativ med större batteri. Då är det istället NCM-kemi och 800-volt som då kan erbjuda upp till 300 kW snabbladdning. Något som innebär att det ska gå att ladda 10-80 procent på 20 minuter. I bakhjulsdrivet utförande ska det officiellt gå att köra upp till 570 km.
Väljer man alternativet med dubbla motorer är det väl tilltagna 405 kW man får som effekt. Tillräckligt för att accelerera 0-100 km/h på 3,9 sekunder. Dock stryks räckvidden ned till 520 km.
Tittar vi bortom drivlinan kommer Xpengbilarna med en hel radda sensorer för att kunna leverera avancerade assistans- och säkerhetssystem. Dock är det lite förvånande så att lidar, som fanns med på P5:an, nu strukits.
En noterbar sak är även att i G9 kommer kunder kunna röststyra bilen på svenska.
Prestanda och teknik är dock bara ena sidan av myntet för Xpeng. Man vill även framstå som ett premiumalternativ som står huvud och axlar över övriga kinesiska nylanseringar.
Det här märks bland annat i att båda bilarna har rätt exklusiva interiörmaterial, ljudsystem från danska Dynaudio med Dolby Atmos-teknik samt flera premiumfinesser. Att Xpeng vill höja sig över mängden märks i bland annat att man erbjuder massagesäten både fram och bak och att panoramaglastak är standard.