TECH

Sam Altman ”angelägen” om Open AI-comeback

Sam Altman iklädd ett par solglasögon, håller en Iphone i handen
Sam Altman, tidigare vd för Open AI.

Dramat i Silicon Valley kring Sam Altman och Open AI:s framtid fortsätter. Enligt källor till nyhetsbyrån Bloomberg är Altman själv angelägen om att återvända till företaget och vd-rollen som han oväntat fick lämna i fredags.

Publicerad

I går, måndag, kom nästa skräll: Altman har värvats av Microsoft, storägare i Open AI, för att arbeta med it-jättens utveckling med artificiell intelligens.

Microsofts vd Satya Nadella uppgav på måndagskvällen att han inte motsätter sig en återkomst för Altman till Open AI, men att ett sådant beslut är upp till styrelsen och de anställda.

Flera av AI-företagets tunga investerare överväger att stämma styrelsen som gav tidigare vd:n Altman foten, vilket har utlyst en kedjereaktion av händelser där bland annat 700 av totalt 770 anställda – 90 procent – av företagets anställda har hotat med att lämna om inte Altman återinstalleras som vd.

Nu samarbetar investerare – bland andra Thrive Capital, Khosla Ventures och Tiger Global Management – med juridiska rådgivare för att se över sina alternativ, av rädsla för att förlora hundratals miljoner dollar, rapporterar Bloomberg. Men det är ännu oklart om de kommer att stämma styrelsen.

Samtidigt förs det "intensiva diskussioner" inom Open AI om hur företaget ska ena sin splittrade personalstyrka, enligt ett internt pm som Bloomberg tagit del av.