TECH

Så kunde The Beatles färdigställa sin sista låt Now and Then– tack vare AI

The Beatles genomför sin legendariska spelning på skivbolaget Apples tak i London i januari 1969.
The Beatles genomför sin legendariska spelning på skivbolaget Apples tak i London i januari 1969.

Genom åren har olika personer kallats ”den femte Beatles-medlemmen”. På 2020-talet har en ny medlem anslutit till den exklusiva skaran: ai-programmet Mal. Tack vare det har det nu blivit möjligt att färdigställa The Beatles allra sista låt.

Publicerad Uppdaterad

Uppdatering: vi har bäddat in låten ”Now and then” nedan.

Den 2 november 2023 – mer än 50 år efter att The Beatles splittrades – släpper bandet ny musik. Låten heter passande nog Now and then. ”Now” skulle kunna sägas vara när John Lennon satt vid sitt piano i bostaden i New York och sjöng sången han skrivit i slutet av 1970-talet. ”Then” får då vara nu, när artificiell intelligens gjort det möjligt att officiellt ge ut låten. 

John Lennon uppges ha spelat in låten på en vanlig kassettbandspelare. En demotejp i mono där pianot och Lennons röst inte gått att separera – fram till nu. 

Alla som sett regissören Peter Jacksons mastodontdokumentär The Beatles: Get back från 2021 vet vid det här laget att modern teknik kan återskapa historien i hög upplösning. I Get back får vi följa med bandet under arbetet med deras sista album, Let it be. Det digra filmmaterialet som legat gömt i skivbolaget Apples arkiv har restaurerats med så gott resultat att det svårt att begripa att det ursprungligen spelades in i januari 1969. 

Men ljudet i Get back-dokumentären är minst lika imponerande. Se – och framför allt hör – själva i klippet nedan hur Peter Jackson och produktionsbolaget Wingnut Films lyckats separera röster och instrument. 

Wingnut använder en teknik som kallas demixing, alltså där en mix av olika ljudkällor kan avskiljas från varandra. Tekniken var inte ny när arbetet med The Beatles: Get back påbörjades, men Peter Jackson ansåg däremot att den inte var tillräckligt bra. 

Programmet kallas Mal

När Wingnut hörde talas om att polis i Nya Zeeland och forskare på Oxfords universitet använt egen demixingteknik för att bättre höra rösterna hos avlyssnade brottsmisstänkta tog produktionsbolaget – som har sin verksamhet i nyzeeländska huvudstaden Wellington – kontakt med polisen. Under en helg testades delar av Get back-materialet på poliskontoret. Resultatet blev bättre, ansåg Jackson, men det höll fortfarande inte den kvalitet han eftersträvade. 

Släpps förstås även på vinyl.
Släpps förstås även på vinyl.

Emile de la Rey, ljudtekniker och kompositör, verkade däremot ha fått en snilleblixt under besöket. Han bad Jackson om att få testa en grej. Ett par veckor senare återvände han med den programvara Peter Jackson alltid drömt om. 

Programmet kallas Mal, en anspelning både på ai-systemet Hal i filmen 2001 – ett rymdäventyr och på Mal Evans, The Beatles-medlemmarnas allt-i-allo-fixare. 

– Mal har liksom blivit som en person i vårt team, har Peter Jackson berättat. 

Mal står för ”machine audio learning” och det är just den programvara som Emile de la Rey – vid det här laget ai-chef för på Wingnut – nu använt på John Lennons inspelning av Now and then

– Där var den, Johns röst, kristallklar. Det är ganska känslosamt, säger Paul McCartney i ett pressmeddelande. 

– Det är det närmsta vi kan komma att åter ha honom i samma rum som oss, så det var känslosamt för oss alla. Det var som om John var där. Det är galet, säger Ringo Starr i samma pressmeddelande. 

George Harrison dog i november 2001, men han hade spelat in akustisk och elektrisk gitarr till låten 1995, ett år efter att Yoko Ono gett John Lennons demotejper till Paul McCartney. I fjol klev McCartney och Ringo Starr in i studion för att färdigställa allt. 

– Vi spelar alla på låten, det är en genuin Beatles-inspelning, säger Paul McCartney. 

Redan 1 november klockan 18.30 släpps en kortdokumentär om arbetet med Now and then på The Beatles Youtube-kanal.