TECH

Open AI vill göra egna chip – och kikar på att utveckla ”AI-erans Iphone”

Sam Altman är vd på Open AI.
Sam Altman är vd på Open AI.

Open AI överväger att satsa på egen chiptillverkning. Och vd Sam Altman sägs föra diskussioner med före detta designchefen på Apple, Jony Ive, kring att utveckla en ”ai-erans motsvarighet till Iphone”.

Publicerad

Chat GPT-makarna Open AI undersöker möjligheten att utveckla egna chip skräddarsydda för ai-applikationer. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att inget beslut är taget och att Open AI också funderar på att stärka samarbetet med mäktiga gpu-tillverkaren Nvidia. Men Open AI kan också tänka sig att anlita fler chipleverantörer för att på så sätt minska sitt beroende av just Nvidia. 

Att träna kraftfulla ai-modeller kräver massiv parallell beräkningskraft. För det används gpu:er (graphics processing unit). Enligt Reuters har Open AI sedan 2020 utvecklat sina språkmodeller – den senaste är GPT-4 – på en superdator som tar 10 000 gpu:er i anspråk. 

Samtidigt har efterfrågan på ai-tillämpningar sedan lanseringen av Chat GPT ökat kraftigt. För några dagar sedan integrerade Microsoft den nya Open AI-utvecklade generativa bildskaparen Dall-e 3 i sin webbläsare Bing och trycket blev så stort att det tidvis tog över en timme att generera en bild.

Diskussioner med Apples före detta designchef

Behovet av ai-chip tycks med andra ord omättligt för tillfället och har gjort Nvidia till ett av världens mest lönsamma bolag. 

Enligt Reuters kan ett alternativ för Open AI vara ett förvärva ett chipbolag. Även Microsoft undersöker möjligheten att utveckla ai-chip under eget tak för att i mesta mån undvika de flaskhalsar som uppstår när efterfrågan ökar. 

Humanes ai-enhet kan projicera bild på användarens hand.
Humanes ai-enhet kan projicera bild på användarens hand.

Reuters uppgifter kommer i ett intressant skede. För några dagar sedan rapporterade Financial Times att Jony Ive, tidigare designchef på Apple, och Sam Altman, vd på Open AI, för diskussioner om att göra ”ai-erans motsvarighet till Iphone”. Det rör sig inte nödvändigtvis om en telefon eller ens enhet utrustad med skärm. Uttrycket tycks mest anspela på genomslaget Apple fick när de revolutionerade mänsklighetens konsumtion av information. Men det är åtminstone någon form av konsumentenhet och diskussionerna mellan Altman och Ive bedöms som seriösa. 

I sammanhanget kan det vara värt att nämna startupbolaget Humane, som Sam Altman har investerat i. Humane utvecklar en liten enhet – en ”ai-pin” – man fäster i bröstfickan eller på kavajslaget. Den är utrustad med kamera, mikrofon, högtalare och projektor. Humane har demonstrerat hur den kan projicera bilder på användarens händer, analysera det användaren ser framför sig och konversera likt en chattbot.