TECH

Microsofts nya specialkurs gör dig till ett AI-proffs på 12 veckor 

Ta grepp om ai. Microsofts nya kurs ska ge dig full koll på artificiell intelligens på tolv veckor.
Ta grepp om ai. Microsofts nya kurs ska ge dig full koll på artificiell intelligens på tolv veckor.

Nyfiken på artificiell intelligens? Sugen på att lära dig något nytt? Molnjätten Microsoft har nyligen publicerat en utförlig gratiskurs om ai för nybörjare.

Publicerad

Det råder just nu en boom utan dess like kring ai, påeldad av Open AI:s stora framgångar med Chat GPT samt teknikjättarnas massiva satsningar inom området.

AI väntas få ännu större genomslag

2024 förutspås bli året då verktyg som bygger på exempelvis generativ ai får ett ännu större genomslag – och börja användas i praktiken av allt fler företag. 

Men för många, även bland ingenjörer, är det nytt att praktiskt arbete med ai. Det vill Microsoft försöka åtgärda med en ny nätkurs om articifiell intelligens som nyligen publicerades på utvecklarplattformen Github.

Drama, skräck och häpnad – här har du hela året med Chat GPT

Utbildningen, som är gratis, är tolv veckor lång och består av 24 lektioner. Inga förkunskaper krävs, och lektionerna kan gås igenom i egen takt. Kursen omfattar allt från en introduktion till historien om ai, till fördjupningar om datorseende, natural language processing (nlp, på svenska naturlig språkbearbetning) och andra ai-tekniker.

Molnjätten hoppas på fler Azure-kunder?

Ai-kursen är inte den första från Microsoft i ämnet – tidigare i höstas kom en utbildning inom generativ ai för nybörjare

Därför satsar Microsoft på att bygga egna AI-chip

Molnjättens förhoppning är sannolikt att onlinestudenterna efter kursen ska börja använda börja använda Microsoft-plattformen Azures kraftfulla ai-infrastruktur, som bland annat använts för att träna Chat GPT.