TECH

Microsoft säger upp experter på ansvarsfull ai – storsatsar på GPT-teknik

Microsofts bromsar in – och framtidssatsar.
Microsofts bromsar in – och framtidssatsar.

10 000 medarbetare tvingas lämna företaget– däribland experterna som skulle säkra att mjukvarujätten bygger nya ai-verktyg på ett etiskt sätt. Samtidigt fortsätter Microsoft storsatsa på generativ ai från Open AI.

Publicerad Uppdaterad

Det är ingen försiktig inbromsning – snarare en tvärnit. I mitten av januari kom beskedet att Microsoft kommer att säga upp 10 000 medarbetare under årets första kvartal. Orsaken är mjukvarujättens tillväxt har bromsat in till den lägsta nivån sedan 2016.

Vill utmana Google med ny ai-teknik

Parallellt med personalnedskärningarna fortsätter Microsoft att fördjupa samarbetet med det amerikanska startup-bolaget Open Ai, som står bakom omtalade tjänsterna Chat GPT och Dall-E.

Efter 80 år har AI lärt sig förutspå framtiden

Microsoft hoppas att satsningen på så kallad generativ ai ska ge ett övertag gentemot storkonkurrenten Google. Microsoft har bland annat redan byggt i en Chat GPT-liknade konversationsrobot i en ny version av sökmotorn Bing, som testas just nu av en växande skara användare.

Ai-experter får foten hos Microsoft

Nya Bing har blivit väldigt omskrivet, mycket på grund av de ibland märkliga svar som som ai:n genererat i konversationerna med användarna.

Chat GPT-teknik tar svenska teknikföretagen med storm

Satya Nadella, Microsoft, ai, artificiell intelligens, gpt, Bing
Microsofts vd Satya Nadella presenterar nya Bing.

Med anledning av just det har ett beslut som Microsoft nyligen fattat fått många att höja på ögonbrynen. Bland de 10 000 anställda som förlorar jobbet finns nämligen en grupp med expertkunskaper om etisk ai. Expertgruppen Ethics & Societys roll har varit att säkerställa att Microsofts principer för ansvarsfullt ai byggs in i nya tjänster som bolaget tar fram.

Toppchefer pressar på i sökmotorkriget

Enligt källor till sajten Platformer ska Microsoft vd Satya Nadella och teknikchef Kevin Scott under den senaste tiden ha pressat på för att bolaget ska få ta del av nuvarande och kommande språkmodeller från Open Ai. Duon ska dessutom ha velat påskynda att den nya ai-tekniken byggs in i olika konsumenttjänster från Microsoft.

Molnjättens mål är att ta marknadsandelar inom sökmotorssegmentet, som totalt dominerats av Google under många år. I dag har Bing endast 8,85 procent av marknaden, enligt sajten Statista. Avståndet till Google sök, som har drygt 84,7 procent, är fortfarande enormt, men intresset för Bing ser å andra sidan ut att växa. Varje ny procentenhet av marknaden som Bing kan knapra i sig, skulle resultera i Microsofts årliga intäkter ökar med två miljarder dollar, skriver Techcrunch.