TECH

Google ”har panik” – utvecklar helt ny ai-sökmotor

Chattbotarnas framfart pressar Google att utveckla en helt ny sökmotor. Den går under projektnamnet Magi och sägs få flera nya ai-funktioner. Googles mål är att slå vakt om den sökaffär som ifjol var värd omkring 160 miljarder dollar.

Det har sagts att vi är framme vid ai-erans Iphone-ögonblick. Men företaget som Google har haft i tankarna de senaste månaderna kan mycket väl vara Kodak. När kameratekniken digitaliserades hamnade Kodak på efterkälken, trots att en av deras egna anställda utvecklade den allra första digitalkameran på 1970-talet. Kodaks största intäktskälla var försäljning av film.

Googles viktigaste affär är annonser kopplade till deras sökmotor. Med chattbotar som Chat GPT, Bing och Claude kan emellertid användaren skippa mellansteget med sökträffar och få svar direkt. Det är ett direkt hot mot Googles kärnverksamhet – och kan vara ett skäl till att deras egen chattbot, Bard, framstår som så begränsad jämfört med konkurrensen. Och på tal om jämförelser med Kodak var det forskare på Google som uppfann den teknik som ligger bakom dagens stora språkmodeller.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här