TECH

Google ”har panik” – utvecklar helt ny ai-sökmotor

Chattbotarnas framfart pressar Google att utveckla en helt ny sökmotor. Den går under projektnamnet Magi och sägs få flera nya ai-funktioner. Googles mål är att slå vakt om den sökaffär som ifjol var värd omkring 160 miljarder dollar.

Publicerad

Det har sagts att vi är framme vid ai-erans Iphone-ögonblick. Men företaget som Google har haft i tankarna de senaste månaderna kan mycket väl vara Kodak. När kameratekniken digitaliserades hamnade Kodak på efterkälken, trots att en av deras egna anställda utvecklade den allra första digitalkameran på 1970-talet. Kodaks största intäktskälla var försäljning av film.

Googles viktigaste affär är annonser kopplade till deras sökmotor. Med chattbotar som Chat GPT, Bing och Claude kan emellertid användaren skippa mellansteget med sökträffar och få svar direkt. Det är ett direkt hot mot Googles kärnverksamhet – och kan vara ett skäl till att deras egen chattbot, Bard, framstår som så begränsad jämfört med konkurrensen. Och på tal om jämförelser med Kodak var det forskare på Google som uppfann den teknik som ligger bakom dagens stora språkmodeller.

Nu rapporterar New York Times att Google utvecklar en ny sökmotor för att möta hotet från konkurrenter som Open AI och Microsoft. Enligt tidningen jobbar 160 personer på heltid för att modernisera sökupplevelsen. Magi spås bli mer personlig och konversationsbaserad, ska kunna skriva kod och ge förslag på produkter att köpa. Likväl ska sökmotorn innehålla annonser.

Samsung sägs överväga byta till Bing

Ända sedan Chat GPT lanserades i slutet av 2022 har Google tagit språkmodellernas förmåga på största allvar. Desto mer konkret blev det när Samsung i mars hintade om att företaget övervägde ersätta Google med Bing som standardsökmotor i sina Galaxy-telefoner. New York Times säger sig ha tagit del av interna Google-dokument som vittnar om ”panik” efter Samsungs utspel.

Det är oklart när Magi når användarna, men New York Times skriver att flera av funktionerna först kommer att ansluta till Googles befintliga sökmotor. Det lär dock ske i begränsad form, med relativt få användare och enbart i USA.

Utöver detta har Google flera andra ai-spetsade produkter på gång. En text till bild-generator införlivad i Googles bildsök och en konversationsbot med särskild inriktning på språkstudier. Detta är dock funktioner som både Open AI, Microsoft och andra erbjuder redan nu.

Ytterligare en produkt kallas Searchalong, med vilken användaren och ai-modellen kan surfa på webben tillsammans. Ai-modellen kan läsa av en webbplats “och resten av internet” och samtala med användaren om specifikt innehåll.