TECH

Foxconn-grundare vill bli president

Terry Gou meddelade sin kandidatur i Taipei på måndagen.
Terry Gou meddelade sin kandidatur i Taipei på måndagen.

It-mogulen Terry Gou försöker bli president i Taiwan igen. Den nuvarande regeringen har "föst Taiwan nära krig" med Kina, varnar han.

Publicerad Uppdaterad

– Jag kommer definitivt inte att låta Taiwan bli nästa Ukraina, säger han på en presskonferens där kandidaturen presenteras.

Gou är grundare och tidigare ledare för Foxconn. Företaget är av jättelik betydelse för både Taiwan och Kina – dess Iphone-fabriker i Kina gör bolaget till en av Asiens största arbetsgivare.

Och ideologiskt är Gou närmare Kuomingtang, oppositionspartiet som har en mjukare linje mot Kina än det nu styrande DPP. Kina ser Taiwan som sitt, och de hotfulla signalerna om militär konflikt är en ständigt dominerande politisk fråga.

Frågan är dock om Gou har någon chans. Han förlorade i Kuomingtangs primärval såväl 2019 som i år, och ställer därför upp som oberoende. Det innebär att han måste samla in underskrifter från 1,5 procent av landets väljare, alltså ungefär 290 000 namn, för att kvalificera sig.

Den nuvarande presidenten Tsai Ing-Wen får inte ställa upp för omval, men hennes vicepresident Lai Ching-Te från styrande DPP är just nu segertippad inför valet som äger rum den 13 januari.